Otantiklik arayışı, yiyecek deneyimi ve tavsiye etme niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Alaçatı Ot Festivali örneği
Citation
Yordam, S. & Akkuş, G. (2022). Otantiklik Arayışı, Yiyecek Deneyimi ve Tavsiye Etme Niyeti Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi: Alaçatı Ot Festivali Örneği . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 24 (4) , 1606-1620 . DOI: 10.32709/akusosbil.1033240Abstract
Hızlı tüketim anlayışının artmasıyla birlikte kültürel değerler kaybolmaya başlamıştır. Bu nedenle insanların yerel ve otantik olana ilgisi her geçen gün artmaktadır. Turistleri seyahate yönlendiren temel ögelerden biri de bireyin günlük yaşamda eksikliğini hissettiği bu otantiklik arayışıdır. Destinasyonlara özgü yiyecekleri tatmak, bu yiyeceklerin hazırlanma ve tüketim şekillerini öğrenmek ise özgünlük arayışında olan turistler için eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Somut olmayan gastronomik mirasları olarak görülen bu yiyecekler, turistlerin otantik ve kültürel bir deneyim yaşayabilmeleri açısından önemli görülmektedir. Çünkü yöreye özgü yiyecekler turistlerin tüm duyularına hitap ettiği için deneyimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Ziyaretçiler de yaşadığı bu benzersiz deneyimleri yakınlarına tavsiye etme niyeti göstermektedir. Bu araştırmada otantiklik arayışı, yiyecek deneyimi ve tavsiye etme niyeti arasındaki ilişkileri yapısal eşitlik modellemesi yoluyla ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Alaçatı Ot Festivali‟ne katılan bireyler arasından kolayda örnekleme yöntemiyle 350 kişiye ulaşılmış ve çevrimiçi anket uygulanmıştır. Araştırma verileri 01.04.2021-01.05.2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Analizler sonucunda otantiklik arayışının estetik ve eğitsel yiyecek deneyimini etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca estetik ve eğitsel yiyecek deneyiminin tavsiye etme niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır. With the increase in the understanding of fast consumption, cultural values began to disappear. For this reason, people‟s interest in the local and authentic is increasing day by day. One of the reasons behind tourists‟ motivations for travels is search for authenticity which they feel its lack in their daily lives. Tasting the foods indigenous to the destinations and learning how these foods are prepared and consumed offers a unique experience for the tourists who seek authenticity. These foods, which are seen as intangible gastronomic heritage, are considered important for tourists to have an authentic and cultural experience. Since indigenous foods appeal to all senses of tourists, affect their experiences positively. Visitors also intend to recommendation these unique experiences to their friends and relatives. In this research it is aimed to reveal the relationships between the search for authenticity, food experience and intention of recommend by structural equation modeling. In accordance with this purpose, 350 people who participated the Alaçatı Herb Festival were reached via convenience sampling method and an online survey was conducted. The research data were collected between the dates 01.04.2021 and 01.05.2021. As a result of the analyses, it was determined that the search for authenticity affects the aesthetic and educational food experience. Moreover it was determined that the aesthetic and educational food experience has a significant effect on the intention of recommendation.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler DergisiVolume
24Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/74315/1033240https://hdl.handle.net/11630/10767
Collections
- Cilt 24 : Sayı 4 [25]