The prevalence of enterococcus spp., resistance profiles, the presence of the VanA and VanB resistance genes in chicken meats
Citation
Tuncay, R. M. & Sancak, Y. C. (2022). The Prevalence of Enterococcus spp., Resistance Profiles, the Presence of the VanA and VanB Resistance Genes in Chicken Meats . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (4) , 381-389 . DOI: 10.30607/kvj.1110734Abstract
The aim of the present study was to investigate the prevalence of Enterococcus spp., resistance profiles, and the presence of the VanA and VanB resistance genes in the chicken meat samples that were collected from the Van market, Turkey. A total of 100 chicken meat samples were used. Among the samples, 27 (27%) were Enterococcus spp. positive. A total of 67 isolates were obtained from 27 chicken meat samples, which were positive for Enterococcus spp. Among the 67 isolates, 53 (79.10%) were identified to be E. faecalis and 14 (20.90%) were identified to be E. faecium. The analysis of antibiotic resistance revealed that 48 isolates (71.74%) exhibited resistance to multiple antibiotics and 19 isolates (28.36%) were resistant to at least one antibiotic. At least 50% of the E. faecalis and E. faecium strains were intermediately sensitive to ampicillin, penicillin, chloramphenicol, vancomycin, and gentamicin. Moreover, the presence of the VanA and VanB genes in 13 strains that were phenotypically and intermediately resistant to vancomycin was examined by PCR test. The PCR analysis revealed that no isolate had the VanA and VanB genes. As a result, the detection of Enterococcus spp. in chicken meat is an indication of not paying attention to hygienic conditions. At the same time, the existence of multiple antibiotic resistance in isolates obtained from these foods also suggests that phenotypically determined resistances may threaten public health. Türkiye’de Van ili piyasasından toplanan tavuk eti örneklerinde Enterococcus spp. prevelansı ve antibiyotik dirençliliği ve VanA ve VanB direnç genlerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 100 adet tavuk eti örneği kullanıldı. Bunların 27’si (%27) Enterococcus spp. pozitif bulundu. Enterococcus spp. için pozitif olan 27 tavuk eti örneğinden toplam 67 izolat elde edildi. Bunlardan 53’ü (%79.10) E. faecalis, 14’ü (%20.90) ise E. faecium olarak tespit edildi. Antibiyotik dirençlilikleri incelenen analizler sonucunda Enterococcus spp. izolatlarının 48’sinin (%71.64) iki veya daha fazla antibiyotiğe dirençli olduğu, 19’sinin (%28.36) ise en az bir antibiyotiğe dirençli olduğu tespit edilmiştir. E. faecalis ve E. faecium suşlarının en az %50’si ampisilin, penisin, kloramfenol, vankomisin ve gentamisine duyarlı ve orta düzeyde olduğu tespit edildi. Ayrıca fenotipik olarak vankomisine dirençli ve orta düzeyde olan 13 izolatta VanA ve VanB geni varlığı PCR testi ile araştırıldı. PCR testi ile analizi yapılan izolatların hiçbirinde VanA ve VanB geni tespit edilemedi. Sonuç olarak, tavuk etlerinde Enterococcus spp. tespit edilmesi hijyenik koşullara dikkat edilmediğinin göstergesidir. Aynı zamanda bu gıdalardan elde edilen izolatlarda çoklu antibiyotik dirençliliğinin var olması ayrıca fenotipik olarak belirlenen dirençliliklerin halk sağlığını tehdit edebileceğini düşündürmektedir.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
15Issue
4Collections
- Cilt 15 : Sayı 4 [18]