Effect of cadmium and vitamin C on Citrobacter Freundii's antioxidant enzymes and stress markers
Citation
Ibrahim, M. S. , Çakmak, M. , Özer, D. , Karataş, F. & Saydam, S. (2022). Effect of Cadmium and Vitamin C on Citrobacter Freundii's Antioxidant Enzymes and Stress Markers . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (1) , 23-32 . DOI: 10.35414/akufemubid.1007756Abstract
In this study, Citrobacter freundii (NRRL B-2643) bacteria were grown in LB medium containing varying concentrations of cadmium (Cd). In order to reduce the negative effect of Cd, different concentrations of vitamin C, known for its antioxidant properties, were added to the Cd-containing growth medium. Bacterial concentration, soluble protein and activities of antioxidant enzymes (Glutathione peroxidase (GSH-Px), Glutathione reductase (GSH-Rd), Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT) and peroxidase (POD)) were determined by spectrophotometer. In addition, reduced and oxidized glutathione (GSH and GSSG), 4-hydroxyneoneal (4-HNE), malondialdehyde (MDA) amounts were determined by HPLC. No significant microorganism growth was observed at 150 ppm and higher Cd concentrations. Bacteria production was not affected up to 40 ppm Cd concentration. Bacteria were grown in media containing 0, 75, 100 and 125 ppm Cd. The protein content of the microorganism grown in the medium containing 75, 100 and 125 ppm Cd decreased about 24, 44 and 62 percent, respectively, comparisons to the control. When 50 ppm of vitamin C was added to the same growth medium, the percentage decrease in protein amount compared to the control was found to be 10, 31 and 50, respectively. An increase was observed in the antioxidant enzymes activities and stress markers in bacteria grown in cadmiumcontaining media compared to the control (p Bu çalışmada Citrobacter freundii (NRRL B-2643) değişik konsantrasyonlarda kadmiyum içeren LB besi
yerinde üretildi. Kadmiyumun (Cd) oluşturduğu olumsuz etkiyi azaltmak için, kadmiyum içeren besi
yerine antioksidan özelliği ile bilinen değişik konsantrasyonlarda C vitamini katılarak da bakteri
çoğaltıldı. Çoğaltılan bakteri konsantrasyonu, protein miktarı ve antioksidan enzimlerin (Glutatyon
peroksidaz (GSH-Px), Glutatyon redüktaz (GSH-Rd), Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve
peroksidaz (POD)) aktiviteleri spektofotometre ile belirlendi. Ayrıca redükte ve okside glutatyon (GSH
ve GSSG), 4-hidroksineoneal (4-HNE) ve malondialdehit (MDA) miktarları ise HPLC ile tayin edildi. 40
ppm kadmiyum konsantrasyonuna kadar bakteri üretiminin etkilenmediği 150 ppm ve daha yüksek Cd
konsantrasyonlarında de ise anlamlı mikroorganizma üremesi gözlenemedi. Bu nedenle 0, 75, 100 ve
125 ppm Cd içeren besi yerlerinde bakteri üretimi gerçekleştirildi. 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren besi
yerinde üretilen mikroorganizmaların protein miktarı kontrole göre sırasıyla yüzde 24, 44 ve 62 oranında
azalmıştır. Aynı besi ortamına 50 ppm C vitamini eklendiğinde ise kontrole göre protein miktarındaki
yüzde azalma sırasıyla 10, 31 ve 50 olarak bulunmuştur. Kadmiyum içeren besi ortamında üretilen
bakterilerdeki antioksidan enzimlerin aktiviteleri ve stres biyomarkerlerı kontrole göre artış, göstermiştir (p<0.05). Kadmiyum içeren besi ortamına 25, 50 ve 75 ppm C vitamini katılmasıyla birlikte
antioksidan enzimlerin aktiviteleri ve stres belirteçlerinin miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
22Issue
1URI
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1007756https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2019272
https://hdl.handle.net/11630/10954
Collections
- Cilt 22 : Sayı 1 [26]