Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorIbrahim, Muhammad Salihu
dc.contributor.authorÇakmak, Meltem
dc.contributor.authorÖzer, Dursun
dc.contributor.authorKarataş, Fikret
dc.contributor.authorSaydam, Sinan
dc.date.accessioned2023-09-12T12:23:31Z
dc.date.available2023-09-12T12:23:31Z
dc.date.issued28.02.2022en_US
dc.identifier.citationIbrahim, M. S. , Çakmak, M. , Özer, D. , Karataş, F. & Saydam, S. (2022). Effect of Cadmium and Vitamin C on Citrobacter Freundii's Antioxidant Enzymes and Stress Markers . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (1) , 23-32 . DOI: 10.35414/akufemubid.1007756en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1007756
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2019272
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10954
dc.description.abstractIn this study, Citrobacter freundii (NRRL B-2643) bacteria were grown in LB medium containing varying concentrations of cadmium (Cd). In order to reduce the negative effect of Cd, different concentrations of vitamin C, known for its antioxidant properties, were added to the Cd-containing growth medium. Bacterial concentration, soluble protein and activities of antioxidant enzymes (Glutathione peroxidase (GSH-Px), Glutathione reductase (GSH-Rd), Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT) and peroxidase (POD)) were determined by spectrophotometer. In addition, reduced and oxidized glutathione (GSH and GSSG), 4-hydroxyneoneal (4-HNE), malondialdehyde (MDA) amounts were determined by HPLC. No significant microorganism growth was observed at 150 ppm and higher Cd concentrations. Bacteria production was not affected up to 40 ppm Cd concentration. Bacteria were grown in media containing 0, 75, 100 and 125 ppm Cd. The protein content of the microorganism grown in the medium containing 75, 100 and 125 ppm Cd decreased about 24, 44 and 62 percent, respectively, comparisons to the control. When 50 ppm of vitamin C was added to the same growth medium, the percentage decrease in protein amount compared to the control was found to be 10, 31 and 50, respectively. An increase was observed in the antioxidant enzymes activities and stress markers in bacteria grown in cadmiumcontaining media compared to the control (pen_US
dc.description.abstractBu çalışmada Citrobacter freundii (NRRL B-2643) değişik konsantrasyonlarda kadmiyum içeren LB besi yerinde üretildi. Kadmiyumun (Cd) oluşturduğu olumsuz etkiyi azaltmak için, kadmiyum içeren besi yerine antioksidan özelliği ile bilinen değişik konsantrasyonlarda C vitamini katılarak da bakteri çoğaltıldı. Çoğaltılan bakteri konsantrasyonu, protein miktarı ve antioksidan enzimlerin (Glutatyon peroksidaz (GSH-Px), Glutatyon redüktaz (GSH-Rd), Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve peroksidaz (POD)) aktiviteleri spektofotometre ile belirlendi. Ayrıca redükte ve okside glutatyon (GSH ve GSSG), 4-hidroksineoneal (4-HNE) ve malondialdehit (MDA) miktarları ise HPLC ile tayin edildi. 40 ppm kadmiyum konsantrasyonuna kadar bakteri üretiminin etkilenmediği 150 ppm ve daha yüksek Cd konsantrasyonlarında de ise anlamlı mikroorganizma üremesi gözlenemedi. Bu nedenle 0, 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren besi yerlerinde bakteri üretimi gerçekleştirildi. 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren besi yerinde üretilen mikroorganizmaların protein miktarı kontrole göre sırasıyla yüzde 24, 44 ve 62 oranında azalmıştır. Aynı besi ortamına 50 ppm C vitamini eklendiğinde ise kontrole göre protein miktarındaki yüzde azalma sırasıyla 10, 31 ve 50 olarak bulunmuştur. Kadmiyum içeren besi ortamında üretilen bakterilerdeki antioksidan enzimlerin aktiviteleri ve stres biyomarkerlerı kontrole göre artış, göstermiştir (p<0.05). Kadmiyum içeren besi ortamına 25, 50 ve 75 ppm C vitamini katılmasıyla birlikte antioksidan enzimlerin aktiviteleri ve stres belirteçlerinin miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1007756en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioxidant Enzymesen_US
dc.subjectCitrobacter Freundiien_US
dc.subjectCadmiumen_US
dc.subjectStress Markersen_US
dc.subjectAntioksidan Enzimleren_US
dc.subjectKadmiyumen_US
dc.subjectStres Belirteçlerien_US
dc.titleEffect of cadmium and vitamin C on Citrobacter Freundii's antioxidant enzymes and stress markersen_US
dc.title.alternativeKadmiyum ve C vitamininin Citrobacter Freundii'nin antioksidan enzimleri ve stres belirteçleri üzerine etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-7535-4140en_US
dc.authorid0000-0002-6291-863Xen_US
dc.authorid0000-0002-7225-8903en_US
dc.authorid0000-0002-0884-027Xen_US
dc.authorid0000-0003-1531-5454en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.endpage32en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster