Koyun TMR’larına artan seviyelerde akasya ağaç yapraklarının sindirim derecesi ve fermentasyon parametrelerine etkisi
Citation
Bakır, T. , Selçuk, B. , Bilal, Y. & Akçam, H. (2023). Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi . Kocatepe Veterinary Journal , 16 (2) , 226-233 . DOI: 10.30607/kvj.1238271Abstract
Bu çalışmanın amacı koyun TMR’ larında akasya (Robinia pseudocacia L.) ağaç yapraklarının yonca kuru otu yerine ikame edilmesiyle gaz üretimi (GÜ), metan üretimi (CH4), gerçek sindirilebilir kuru madde (GSKM), taksimat faktörü (TF), mikrobiyal protein (MP), mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ve gerçek sindirim derecesi (GSD) parametrelerine etkilerini in vitro gaz üretim tekniği ile belirlemektir. Bu çalışmada akasya ağaç yaprakları %0, 7.5, 15 ve 22.5 oranında koyun TMR larına yonca kuru otu yerine ikame edilmiştir. Gaz üretimi ile metan üretim değerleri sırasıyla 62.97-74.32 ml ve 9.52–11.76 ml arasında değişmiştir. Sindirim derecesi ise %51.67 ile 56.67 arasında değişmiştir. Taksimat faktörü değeri sırasıyla 4.00- 4.33 arasında değişmiştir. Mikrobiyal protein üretim ve mikrobiyal protein sentezleme etkinliği değerleri sırasıyla 103.67-137.00 mg ve %41.00-51.67 arasında değişmiştir. Gerçek sindirilebilir kuru madde değerleri ise 242.33 ile 265.33 mg arasında değişmiştir. Çalışmadaki bulgular hiçbir anti-metanojenik bir etki göstermediği tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları baz alınarak akasya ağaç yapraklarının içerdiği yüksek tanenden dolayı koyun TMR’ larında uygun dozun belirlenmesi oldukça zor görülmüştür. Bu sebeple akasya ağaç yapraklarının koyun performanslarına etkilerini belirlemek için in vivo denemelerine ihtiyaç vardır. The aim of this study is to determine the effects of substituting acacia (Robinia pseudocacia L.) tree leaves for alfalfa hay in sheep TMR (Total Mixed Ration) on gas production (GP), methane production (CH4), true digestible dry matter (TDDM), partitioning factor (PF), microbial protein (MP), microbial protein synthesis efficiency (MPSE), and true digestibility (TD) parameters using the in vitro gas production technique. In this study, acacia tree leaves were substituted 0, 7.5, 15 and 22.5% for sheep TMRs instead of alfalfa hay. Gas production and methane production values ranged from 62.97 to 74.32 ml, and 9.52 to 11.76 ml, respectively. The degree of digestion varied between 51.67% and 56.67%. The partitioning factor value changed between 4.00 and 4.33, respectively. Microbial protein production and microbial protein synthesis efficiency values varied between 103.67 and 137.00 mg, 41.00% and 51.67%, respectively. True digestible dry matter values ranged from 242.33 to 265.33 mg. The findings in the study showed no anti-methanogenic effect. Based on the results of the present study, it was difficult to determine the appropriate dose in sheep TMRs due to the high tannin content of acacia tree leaves. For this reason, in vivo trials are needed to determine the effects of acacia tree leaves on sheep performance.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
16Issue
2Collections
- Cilt 16: Sayı 2 [14]