Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBakır, Tuğba
dc.contributor.authorSelçuk, Bilal
dc.contributor.authorBilal, Yakup
dc.contributor.authorAkçam, Hülya
dc.date.accessioned2023-09-13T12:07:05Z
dc.date.available2023-09-13T12:07:05Z
dc.date.issued30.06.2023en_US
dc.identifier.citationBakır, T. , Selçuk, B. , Bilal, Y. & Akçam, H. (2023). Koyun TMR’larına Artan Seviyelerde Akasya Ağaç Yapraklarının Sindirim Derecesi ve Fermentasyon Parametrelerine Etkisi . Kocatepe Veterinary Journal , 16 (2) , 226-233 . DOI: 10.30607/kvj.1238271en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/76681/1238271
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10978
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı koyun TMR’ larında akasya (Robinia pseudocacia L.) ağaç yapraklarının yonca kuru otu yerine ikame edilmesiyle gaz üretimi (GÜ), metan üretimi (CH4), gerçek sindirilebilir kuru madde (GSKM), taksimat faktörü (TF), mikrobiyal protein (MP), mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ve gerçek sindirim derecesi (GSD) parametrelerine etkilerini in vitro gaz üretim tekniği ile belirlemektir. Bu çalışmada akasya ağaç yaprakları %0, 7.5, 15 ve 22.5 oranında koyun TMR larına yonca kuru otu yerine ikame edilmiştir. Gaz üretimi ile metan üretim değerleri sırasıyla 62.97-74.32 ml ve 9.52–11.76 ml arasında değişmiştir. Sindirim derecesi ise %51.67 ile 56.67 arasında değişmiştir. Taksimat faktörü değeri sırasıyla 4.00- 4.33 arasında değişmiştir. Mikrobiyal protein üretim ve mikrobiyal protein sentezleme etkinliği değerleri sırasıyla 103.67-137.00 mg ve %41.00-51.67 arasında değişmiştir. Gerçek sindirilebilir kuru madde değerleri ise 242.33 ile 265.33 mg arasında değişmiştir. Çalışmadaki bulgular hiçbir anti-metanojenik bir etki göstermediği tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları baz alınarak akasya ağaç yapraklarının içerdiği yüksek tanenden dolayı koyun TMR’ larında uygun dozun belirlenmesi oldukça zor görülmüştür. Bu sebeple akasya ağaç yapraklarının koyun performanslarına etkilerini belirlemek için in vivo denemelerine ihtiyaç vardır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the effects of substituting acacia (Robinia pseudocacia L.) tree leaves for alfalfa hay in sheep TMR (Total Mixed Ration) on gas production (GP), methane production (CH4), true digestible dry matter (TDDM), partitioning factor (PF), microbial protein (MP), microbial protein synthesis efficiency (MPSE), and true digestibility (TD) parameters using the in vitro gas production technique. In this study, acacia tree leaves were substituted 0, 7.5, 15 and 22.5% for sheep TMRs instead of alfalfa hay. Gas production and methane production values ranged from 62.97 to 74.32 ml, and 9.52 to 11.76 ml, respectively. The degree of digestion varied between 51.67% and 56.67%. The partitioning factor value changed between 4.00 and 4.33, respectively. Microbial protein production and microbial protein synthesis efficiency values varied between 103.67 and 137.00 mg, 41.00% and 51.67%, respectively. True digestible dry matter values ranged from 242.33 to 265.33 mg. The findings in the study showed no anti-methanogenic effect. Based on the results of the present study, it was difficult to determine the appropriate dose in sheep TMRs due to the high tannin content of acacia tree leaves. For this reason, in vivo trials are needed to determine the effects of acacia tree leaves on sheep performance.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1238271en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikrobiyal Proteinen_US
dc.subjectTaksimat Faktörüen_US
dc.subjectAğaç Yapraklarıen_US
dc.subjectGaz Üretimien_US
dc.subjectİn Vitroen_US
dc.titleKoyun TMR’larına artan seviyelerde akasya ağaç yapraklarının sindirim derecesi ve fermentasyon parametrelerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of accessory leaves on digestion degree and fermentation parameters at ıncreasing levels on sheep TMRsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.authorid0000-0003-2185-7137en_US
dc.authorid0000-0001-9136-5707en_US
dc.authorid0000-0001-9785-5395en_US
dc.authorid0000-0002-6784-1782en_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.startpage226en_US
dc.identifier.endpage233en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster