Investigation of total colostral IGG produced by holstein cows in a lactation
Citation
Kara, E. , Pir Yağcı, İ. , Yagcı, B. B. & Elifoglu, T. B. (2023). Investigation of Total Colostral IgG Produced by Holstein Cows in a Lactation . Kocatepe Veterinary Journal , 16 (2) , 234-240 . DOI: 10.30607/kvj.1239168Abstract
Since dairy cows have greater milk production than beef cows, because of the dilution of Immunoglobulin G (IgG) colostrum of dairy cows assumed to be of poorer quality compared with beef cows. The objective of the present study was to investigate quality of colostrum and total IgG produced in a lactation by Holstein cows (n=80). The average colostrum volume at the first seven milking were measured as 5.42 L, 6.73 L, 8.55 L, 9.26 L, 8.44 L, 9 L, 10.01 L respectively. The average total colostrum produced by cows in the first 3 days period was calculated as 57.41 L. The average colostrum IgG concentration were calculated as 90.81 mg/mL, 68.67 mg/mL, 58.40 mg/mL, 37.33 mg/mL, 15.22 mg/mL, 10.7 mg/mL, 5.9 mg/mL respectively for each milking. In conclusion, enough colostrum and IgG are produced in the first 3 days in Holstein cows for calf feeding. In addition to this, there is huge opportunity that excessive amount of IgG and colostrum could be processed for other by-products. Süt ineklerinin süt üretimi besi ineklerinden daha fazla olduğundan, süt ineklerinin kolostrumunun seyrelmesi nedeniyle besi ineklerine göre daha düşük kalitede olduğu varsayılır. Bu çalışmanın amacı, Holstein ineklerinde bir laktasyonda üretilen kolostrum kalitesi ve toplam IgG miktarının araştırılmasıdır. İlk 7 sağımdaki kolostrum hacimleri sırasıyla 5.42 L, 6.73 L, 8.55 L, 9.26 L, 8.44 L, 9 L, 10.01 L olarak ölçüldü. İneklerin ilk 3 günlük dönemde ürettikleri ortalama toplam kolostrum 57.41L olarak hesaplanmıştır. Ortalama kolostrum IgG konsantrasyonu her sağım için sırasıyla 90.81 mg/ml, 68.67 mg/ml, 58.40 mg/ml, 37.33 mg/ml, 15.22 mg/ml, 10.7 0mg/ml, 5.9 mg/ml olarak hesaplandı. Sonuç olarak Holştayn ineklerde buzağı beslenmesi için ilk 3 günde yeterli miktarda kolostrum ve IgG üretilmektedir. Buna ek olarak, artan IgG ve kolostrumun diğer yan ürünler için işlenmesi mümkündür.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
16Issue
2Collections
- Cilt 16: Sayı 2 [14]