Aloe vera’nın Saccharomyces cerevisae gelişimi üzerine etkisinin moleküler biyolojik yönden araştırılması
Citation
Gök, Ö. , Beyaz, S. & Aslan, A. (2022). Aloe vera’nın Saccharomyces cerevisae Gelişimi Üzerine Etkisinin Moleküler Biyolojik Yönden Araştırılması . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (4) , 703-710 . DOI: 10.35414/akufemubid.1070236Abstract
Aloe vera (A. vera) tropikal, kuraklığa dayanıklı bir sukulent bir bitkidir. A. vera bitkisi, çeşitli gıdalarda besin takviyesi olarak ve kozmetik ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Anti-inflamatuar, anti-kanser, anti-oksidan, anti-diyabetik ve yara iyileşmesi gibi biyolojik aktivitelere sahiptir. Bu yüzden çalışmamızda A. vera jelinin sisplatin (Cis) kaynaklı Saccharomyces cerevisiae (S.cerevisiae) kültüründe oksidatif hasar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmamızdaki gruplarımız; Grup (1): Kontrol grubu; Grup (2): A. vera Grubu (%10); Grup (3): Cis Grubu (15 mM); Grup (4): A. vera (% 10) + Cis (15 mM) Grubu. Hücre gelişim ölçümleri, lipit peroksidasyonu malondialdehit (MDA) analizleri, glutatyon (GSH) seviyeleri ve katalaz (CAT) aktiviteleri spektrofotometre ile tespit edilmiştir. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile belirlenmiş ve Bradford metodu ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; S.cerevisiae kültürlerine ilave edilen A. vera jel hücre gelişimini (1, 3, 5 ve 24 saat), total protein sentezini (24 saat), GSH seviyelerini (24 saat) ve CAT aktivitelerini (24 saat) arttırdığı, MDA düzeyini (24 saat) azalttığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, A. vera jelinin S. cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azalttığını, protein sentezini teşvik ettiğini ve hücre büyümesini arttırmak için koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Aloe vera (A.vera) is a tropical, drought-resistant succulent plant. A. vera plant is used as a nutritional supplement in various foods and as an ingredient in cosmetic products. It has biological activities such as anti-inflammatory, anti-cancer, anti-oxidant, anti-diabetic and wound healing. Therefore, in our study, the effect of A. vera gel on oxidative damage in cisplatin (Cis)-derived Saccharomyces cerevisiae (S.cerevisiae) culture was investigated. Our groups in our study; Group (1): Control group; Group (2): A. vera Group (10%); Group (3): Cis Group (15 mM); Group (4): A. vera (10%) + Cis (15 mM) Group. Cell growth measurements, lipid peroxidation, malondialdehyde (MDA) analysis, glutathione (GSH) levels and catalase (CAT) activities were defined by spectrophotometer. Total protein varies were determined by SDS-PAGE electrophoresis and computed by the Bradford method. According to the conclusions obtained, A. vera gel added to S.cerevisiae cultures increased cell development (1, 3, 5 and 24 hours), total protein synthesis (24 hours), GSH levels (24 hours) and CAT activities (24 hours) it has been found to reduce the MDA level (24 hours). These conclusions indicate that A. vera gel decrease oxidative damage in S. cerevisiae culture, promotes protein synthesis and has a protecting effect to increase cell development.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
22Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/72533/1070236https://hdl.handle.net/11630/11048
Collections
- Cilt 22 : Sayı 4 [25]