Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGök, Özlem
dc.contributor.authorBeyaz, Seda
dc.contributor.authorAslan, Abdullah
dc.date.accessioned2023-09-18T06:24:56Z
dc.date.available2023-09-18T06:24:56Z
dc.date.issued31.08.2022en_US
dc.identifier.citationGök, Ö. , Beyaz, S. & Aslan, A. (2022). Aloe vera’nın Saccharomyces cerevisae Gelişimi Üzerine Etkisinin Moleküler Biyolojik Yönden Araştırılması . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (4) , 703-710 . DOI: 10.35414/akufemubid.1070236en_US
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/72533/1070236
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11048
dc.description.abstractAloe vera (A. vera) tropikal, kuraklığa dayanıklı bir sukulent bir bitkidir. A. vera bitkisi, çeşitli gıdalarda besin takviyesi olarak ve kozmetik ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Anti-inflamatuar, anti-kanser, anti-oksidan, anti-diyabetik ve yara iyileşmesi gibi biyolojik aktivitelere sahiptir. Bu yüzden çalışmamızda A. vera jelinin sisplatin (Cis) kaynaklı Saccharomyces cerevisiae (S.cerevisiae) kültüründe oksidatif hasar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmamızdaki gruplarımız; Grup (1): Kontrol grubu; Grup (2): A. vera Grubu (%10); Grup (3): Cis Grubu (15 mM); Grup (4): A. vera (% 10) + Cis (15 mM) Grubu. Hücre gelişim ölçümleri, lipit peroksidasyonu malondialdehit (MDA) analizleri, glutatyon (GSH) seviyeleri ve katalaz (CAT) aktiviteleri spektrofotometre ile tespit edilmiştir. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile belirlenmiş ve Bradford metodu ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; S.cerevisiae kültürlerine ilave edilen A. vera jel hücre gelişimini (1, 3, 5 ve 24 saat), total protein sentezini (24 saat), GSH seviyelerini (24 saat) ve CAT aktivitelerini (24 saat) arttırdığı, MDA düzeyini (24 saat) azalttığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, A. vera jelinin S. cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azalttığını, protein sentezini teşvik ettiğini ve hücre büyümesini arttırmak için koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.en_US
dc.description.abstractAloe vera (A.vera) is a tropical, drought-resistant succulent plant. A. vera plant is used as a nutritional supplement in various foods and as an ingredient in cosmetic products. It has biological activities such as anti-inflammatory, anti-cancer, anti-oxidant, anti-diabetic and wound healing. Therefore, in our study, the effect of A. vera gel on oxidative damage in cisplatin (Cis)-derived Saccharomyces cerevisiae (S.cerevisiae) culture was investigated. Our groups in our study; Group (1): Control group; Group (2): A. vera Group (10%); Group (3): Cis Group (15 mM); Group (4): A. vera (10%) + Cis (15 mM) Group. Cell growth measurements, lipid peroxidation, malondialdehyde (MDA) analysis, glutathione (GSH) levels and catalase (CAT) activities were defined by spectrophotometer. Total protein varies were determined by SDS-PAGE electrophoresis and computed by the Bradford method. According to the conclusions obtained, A. vera gel added to S.cerevisiae cultures increased cell development (1, 3, 5 and 24 hours), total protein synthesis (24 hours), GSH levels (24 hours) and CAT activities (24 hours) it has been found to reduce the MDA level (24 hours). These conclusions indicate that A. vera gel decrease oxidative damage in S. cerevisiae culture, promotes protein synthesis and has a protecting effect to increase cell development.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1070236en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAloe Veraen_US
dc.subjectSisplatinen_US
dc.subjectHücre Gelişimien_US
dc.subjectSds-Pageen_US
dc.subjectProteinen_US
dc.subjectAloe Veraen_US
dc.subjectCisplatinen_US
dc.subjectCell Developmenten_US
dc.subjectSds-Pageen_US
dc.subjectProteinen_US
dc.titleAloe vera’nın Saccharomyces cerevisae gelişimi üzerine etkisinin moleküler biyolojik yönden araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeMolecular biological ınvestigation of the effect of Aloe vera on The Growth of Saccharomyces cerevisaeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFırat Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0001-8521-6369en_US
dc.authorid0000-0003-0436-8112en_US
dc.authorid0000-0002-6243-4221en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.startpage703en_US
dc.identifier.endpage710en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster