Survey on Methicillin Resistance and Panton Valentine toxin of Staphylococcus aureus Strains isolated from Raw Milk and Ice Cream: Molecular study by Multiplex PCR
Citation
Güneş, E. , Uysal, A. & Durak, Y. (2022). Survey on Methicillin Resistance and Panton Valentine Toxin of Staphylococcus aureus Strains Isolated from Raw Milk and Ice Cream: Molecular Study by Multiplex PCR . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (4) , 711-718 . DOI: 10.35414/akufemubid.1115550Abstract
Staphylococcus aureus is a very important pathogenic bacterium that causes nosocomial and community-acquired infections in humans, and is also one of the leading pathogens that causes food-borne poisoning. The presence of S. aureus in raw milk and dairy products, and especially the presence of MRSA (Methicillin Resistance S. aureus) strains, poses a potential risk to public health. The aim of this study was to investigate the presence of methicillin resistance and Panton-Valentine Leucocidin (PVL) toxin in Staphylococcus aureus isolated and identified from raw milk and ice cream in Konya (Turkey) by multiplex PCR method. A total of 55 S. aureus were isolated 49 (18%) from 260 raw milk samples collected from various farms and 6 (4%) from 150 ice cream samples sold in patisseries. The obtained isolates were identified as S. aureus with conventional and genotypic methods. Multiplex PCR was performed to detect the 16S rRNA, mecA, femA and lukS genes. While no mecA gene was detected in any of the 49 S. aureus isolates obtained from raw milk samples, the presence of mecA gene was observed in one of the 6 S. aureus isolates isolated from ice cream samples. The PVL gene was not detected in any of the S. aureus isolates studied. S. aureus contamination is common in raw milk samples and ice cream samples. In order to avoid this, it is necessary to comply with the hygiene conditions and increase the precautions even more. Staphylococcus aureus insanlarda hastane ve toplum kökenli enfeksiyonlara neden olan çok önemli bir patojen bakteridir ve aynı zamanda gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olan patojenlerin başında gelmektedir. Çiğ süt ve süt ürünlerinde S. aureus ve özellikle MRSA (Metisilin Direnli S. aureus) suşlarının varlığı halk sağlığı için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Multiplex PCR yöntemiyle, Konya'da (Türkiye) çiğ süt ve dondurmadan izole ve identifiye edilen Staphylococcus aureus'larda metisilin direnci ve Panton-Valentine Lökosidin (PVL) toksini varlığının araştırılmasıdır. Çeşitli çiftliklerden toplanan 260 çiğ süt örneğinden 49 (%18) ve pastanelerden toplanan 150 dondurma örneğinden 6 (%4) adet olmak üzere toplam 55 S. aureus izole edildi. Elde edilen izolatlar, konvansiyonel ve genotipik yöntemlerle S. aureus olarak tanımlandı. 16S rRNA, mecA, femA ve lukS genlerini saptamak için multipleks PCR yapıldı. Çiğ süt örneklerinden elde edilen 49 S. aureus izolatının hiçbirinde mecA geni saptanmazken, dondurma örneklerinden izole edilen 6 S. aureus izolatından birinde mecA geni varlığı belirlendi. PVL geni, çalışılan S. aureus izolatlarının hiçbirinde saptanmadı. S. aureus kontaminasyonu çiğ süt numunelerinde ve dondurma numunelerinde oldukça yaygındır. Bu kontaminasyonun önüne geçebilmek için hijyen koşullarına uyulması ve önlemlerin daha da artırılması gerekmektedir.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
22Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/72533/1115550https://hdl.handle.net/11630/11049
Collections
- Cilt 22 : Sayı 4 [25]