The effects of hydrogen peroxide application on physio-chemical properties of strawberry (fragaria ananassa, var. festival) fruits in postharvest storage period
Citation
Uluışık, S. (2022). The Effects of Hydrogen Peroxide Application on Physio-chemical Properties of Strawberry (Fragaria ananassa, var. Festival) Fruits in Postharvest Storage Period . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (2) , 315-323 . DOI: 10.35414/akufemubid.1003264Abstract
Disassembly of cell wall polysaccharides play an important role in postharvest fruit texture softening.
Reactive oxygen species (ROS) are involved in fruit ripening. Here, the role of hydrogen peroxide (H2O2),
acting as a ROS, on physical, biochemical and molecular properties and polysaccharide content of
strawberry fruits during storage at +4 oC was investigated. Strawberry fruits harvested at commercial
ripening stage were immersed in H2O2solutions (0, 100 and 500 mM) for 30 minutes, then stored at +4
oC for 8 days. The results showed that 100 mM H2O2treatment significantly increased fruit firmness,
decreased water soluble pectin and expression of cell wall related genes, polygalacturonase (PG) and
pectate lyase (PL). These results suggested that overall morphological and biochemical quality of
strawberry could be effectively maintained by 100 mM H2O2treatment in postharvest storage
conditions Hücre duvarı polisakkaritlerinin parçalanması, hasat sonrası meyve dokusunun yumuşamasında
önemli bir rol oynamaktadır. Olgunlaşma ile birlikte Reaktif oksijen türlerinin (ROS) akümülasyonu
farklı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada bir ROS görevi gören hidrojen peroksitin (H2O2) +4
oC'de depolanması sırasında çilek meyvelerinin fiziksel, biyokimyasal ve moleküler özellikleri ile
polisakkarit içeriği üzerindeki rolü araştırılmıştır. Ticari olgunluk aşamasında hasat edilen çilekler farklı
konsantrasyonlardaki H2O2 solüsyonlarında (0, 100 ve 500 mM) 30 dakika bekletildikten sonra +4 oC'de
8 gün saklanmıştır. Elde edilen veriler, 100 mM H2O2 uygulamasının meyve sertliğini önemli ölçüde
artırdığını, suda çözünür pektini ve hücre duvarı ile ilişkili poligalakturonaz (PG) ve pektat liyaz (PL)
enzimlerini kodlayan genlerin ekspresyonunu azalttığını göstermiştir. Bu sonuçlar, hasat sonrası
depolama koşullarında çileğin genel morfolojik ve biyokimyasal kalitesinin 100 mM H2O2 uygulaması
ile etkili bir şekilde korunabileceğini göstermiştir.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
22Issue
2URI
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1003264https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2004256
https://hdl.handle.net/11630/11164
Collections
- Cilt 22 : Sayı 2 [20]