Some physicochemical properties and fatty acid compositions of different originated anatolian water buffaloes milk samples
Citation
Gürler, Z. , Guner, S. , Dedebaş, T. & Ekiz Ünsal, T. (2023). Some Physicochemical Properties and Fatty Acid Compositions of Different Originated Anatolian Water Buffaloes Milk Samples . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 23 (1) , 152-159 . DOI: 10.35414/akufemubid.1231594Abstract
This study was carried out to determine the physicochemical properties and the fatty acid composition
of milk samples collected from different originated Anatolian water buffaloes living in the same farm.
The fat amounts in samples were ranged between 5.24 and 8.67%. The fatty acids with the highest
ratios in buffalo milk fat belonged to C16:0 (palmitic acid), C18:1 (oleic acid), C18:0 (stearic acid) and
C14:0 (myristic acid). Saturated fatty acids (SFA) (62.6 to 67.3 %) were found to be more dominant in
buffalo milk fat than monounsaturated fatty acids (MUFA) (28.1 to 32.99 %) and polyunsaturated fatty
acids (PUFA) (3.22 to 9.57%). Conjugated linoleic acid contents of the samples were determined
between 1.46 % and 2.11 %. The conjugated linoleic acid ratios of the samples were similar. It was
concluded that origin difference was effective on the physicochemical properties and the fatty acid
composition of buffalo milk. It is thought that the results obtained from this study will contribute to
obtaining information about the nutritional properties of Anatolian buffalo milk and to improve the
nutritional and technological properties of products. Bu çalışma, aynı çiftlikte yaşayan farklı orijinli Anadolu mandalarından toplanan süt örneklerinin
fizikokimyasal özelliklerini ve yağ asidi kompozisyonunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örneklerdeki
yağ miktarları % 5,24 ile % 8,67 arasında değişmiştir. Manda sütü yağında en yüksek oranlara sahip yağ
asitleri C16:0 (palmitik asit), C18:1 (oleik asit), C18:0 (stearik asit) ve C14:0 (miristik asit) yağ asitlerine
aittir. Doymuş yağ asitlerinin (SFA) (% 62,6 ila % 67,3) manda sütü yağında, tekli doymamış yağ
asitlerinden (MUFA) (%28,1 - % 32,99) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) (% 3,22 -% 9,57) daha
baskın olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, örneklerin konjuge linoleik asit içerikleri % 1,46 ile % 2,11
arasında belirlenmiş ve konjuge linoleik asit oranları benzer bulunmuştur. Menşe farkının manda
sütünün fizikokimyasal özellikleri ve yağ asidi bileşimi üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç
olarak, bu çalışmadan elde edilen verilerin Anadolu manda sütünün besinsel özellikleri hakkında bilgi
edinilmesine ve ürünlerin besinsel ve teknolojik özelliklerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacağı
düşünülmektedir.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
23Issue
1URI
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1231594https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2880813
https://hdl.handle.net/11630/11234
Collections
- Cilt 23 : Sayı 1 [25]