Kaya tuzu ile deniz tuzu stresinin buğday (Triticum vulgare L.) ve arpa (hordeum vulgare l.) üzerindeki etkileri
Künye
Kara, A. , Varol, T. , Elveren, M. & Osma, E. (2023). Kaya Tuzu ile Deniz Tuzu Stresinin Buğday (Triticum vulgare L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Üzerindeki Etkileri . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 23 (3) , 547-554 . DOI: 10.35414/akufemubid.1148300Özet
Bu çalışmada kaya tuzu ile deniz tuzunun buğday ve arpa gelişimi üzerindeki etkileri kıyaslanmıştır. Çalışma için 650 g toprağa 4 g arpa ve 5 g buğday tohumu ekilerek üzerleri 100 g toprak ile kaplanmıştır. Çimlenen buğday ve arpalara 50, 100 ve 250 NM olacak şekilde farklı konsantrasyonlarda bir kez kaya tuzu ile deniz tuzu çözeltisi verilmiştir. Bitkiler yetiştirilme sürecinde tarla kapasitesine uygun sulanarak, 15 gün yetiştirildikten sonra hasat edilmiştir. Hasadı yapılan örneklerde elektrolit sızıntı miktarı ile antioksidan aktiviteleri (CAT, SOD, POD) belirlenmiştir. Kontrol örnekleri ile deniz ve kaya tuzunun uygulandığı örnekler arasındaki ilişki SPSS 22 İstatistik Paket Programı’nda istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Örnekler arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, farklı tuz konsantrasyonlarının uygulandığı örneklerde konsantrasyon artışına bağlı olarak bitkilerin elektrolit sızıntı ile antioksidan aktivitelerinde önemli ölçüde artış gözlenmiştir. In this study, the effects of rock salt and sea salt on wheat and barley growth were compared. For the study, 4 g barley and 5 g wheat seeds were planted in 650 g soil and covered with 100 g soil. Rock salt and sea salt solution were given to germinated wheat and barley once at different concentrations of 50, 100 and 250 NM. The plants were irrigated according to the field capacity and harvested after 15 days of growing. The amount of electrolyte leakage and antioxidant activities (CAT, SOD, POD) were determined in the harvested samples. The relationship between the control samples and the samples, to which sea and rock salt was applied, was statistically calculated with SPSS 22 Statistical Package Program. Significant differences between the samples were found out. As a result, in the samples where different salt concentrations were applied a significant increase was observed in the electrolyte leakage and antioxidant activities of the plants due to the increase in concentration.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
23Sayı
3Bağlantı
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1148300https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2555478
https://hdl.handle.net/11630/11325
Koleksiyonlar
- Cilt 23 : Sayı 3 [25]