Okul sporlarına katılan ve katılmayan ortaokul öğrencilerinde okula bağlılık ve sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı; Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören okullar arası yarışma ve spor organizasyonlarına katılan ve katılmayan ortaokul öğrencilerinde okula bağlılık ve sosyalleşme düzeylerinin incelenmesidir.
Araştırma genel tarama modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bilecik ilinde öğrenim gören okul sporları müsabaka ve yarışmalarına katılan 470 öğrenci sporcu ile herhangi bir spor müsabakasına katılmayan 470 öğrenci olmak üzere kolayda örneklem yöntemi ile seçilmiş toplam 940 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır.
Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacının oluşturmuş olduğu demografik bilgiler formu, Fredriks vd. (2004) geliştirmiş olduğu ve Türkçe uyarlama çalışmasının Çengel, Totan ve Çöğmen (2017) tarafından yapılan Okula Bağlılık Ölçeği ile Şahan’ın (2007) geliştirmiş olduğu Sosyalleşme Ölçeği kullanılmıştır.
Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında katılımcıların okula bağlılık ve sosyalleşme puanlarında yapılan sporun takım veya ferdi spor olmasına göre bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların spor yapma durumlarına bakıldığında ise okul sporlarına katılan bireylerin bilişsel ve duyuşsal alt boyutlar ile sosyalleşme puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ders dışı faaliyetler ve okul spor müsabakalarına katılım gösteren öğrencilerde sosyalleşme puanlarının herhangi bir sportif aktiviteye katılmayanlara oranla yüksek olması sporun bir sosyalleşme aracı olarak kullanılması gerektiği gerçeğini yansıtmaktadır.
Yaş gruplarına göre öğrencilerin okula bağlılık puanlarına bakıldığında küçük yaş gruplarında aritmetik ortalamanın daha yüksek olduğu büyük yaş gruplarında ise okula bağlılık puanlarının düştüğü tespit edilmiştir. The purpose of this study; The aim is to examine the levels of school attachment and socialization of secondary school students who attend and do not participate in inter-school competitions and sports organizations studying in formal education institutions affiliated to the Ministry of Education.
The research group of the study consists of a total of 940 secondary school students selected by convenience sampling method, including 470 student athletes who participated in school sports competitions and competitions in Bilecik in the 2022-2023 academic year and 470 students who did not participate in any sports competitions.
As a data collection tool in the study, the demographic information form created by the researcher was used by Fredriks et al. (2004) and Turkish adaptation study by Çengel, Totan and Çöğmen (2017) and the Socialization Scale developed by Şahan (2007) were used.
Considering the findings of the study, it was determined that there was no difference in the school loyalty and socialization scores of the participants depending on whether the sport was a team or individual sport. When we look at the sports activities of the participants, it is seen that individuals who participate in school sports have higher cognitive and affective sub-dimensions and socialization scores. The fact that the socialization scores of students who participate in extracurricular activities and school sports competitions are higher than those who do not participate in any sports activities reflects the fact that sports should be used as a socialization tool.
When students' school attachment scores were examined by age groups, it was determined that the arithmetic average was higher in younger age groups, while school attachment scores decreased in older age groups.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]