Geçiş dönemindeki süt ineklerinin rasyonlarında bypass protein oranının azaltılarak şeker oranının artırılmasının bazı verim ve metabolizma parametreleri üzerine etkileri
Abstract
Süt sığırlarında rasyonun büyük kısmı karbonhidrat ve proteinden oluşmaktadır. Ancak hayvanların sağlık ve verim performansı rayondaki karbonhidratlar ile proteinin rumende bir harmoni ile sindirilmesine bağlıdır. Günümüzde yüksek verimli süt sığırlarının artan enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına yüksek nişasta ve rumende yıkımlanmayan protein içeren rasyonlar kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmada yüksek verimli süt sığırlarında rasyonun enerji ve metabolik protein düzeyini değiştirmeden (izokalorik, izonitrojenik) nişasta ve rumende yıkımlanmayan protein oranını azaltıp şeker ve rumende yıkımlanabilir protein oranını artırmanın geçiş dönemi boyunca süt verimi, sütün besin madde kompozisyonu ve bazı kan metabolizma ile bağışıklık parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu şekildeki bir rasyon değişikliği ile süt sığırlarında öncesinde kan glikoz düzeyi yükselmiş (p<0,05) doğumda ve doğum sonrasında kan glikoz (p<0,01) ve IGG düzeyleri yükselmiş (p<0,0001) ancak NEFA düzeyi düşmüş (p=0,001, p=0,05) doğum sonrasında yem tüketimleri artmış (p<0,01), süt verimleri rakamsal olarak süt yağı ise istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yükselmiştir (p<0,01). Ayrıca kan glikoz ve BHBA seviyesi açısından çiftlikte hızlı test kitleri kullanılarak yapılan analizler ile laboratuvarda sığır spesifik kitler yardımıyla ELIZA okuma cihazında yapılan analizler birbirine oldukça benzer bulunmuştur. Sonuç olarak geçiş dönemindeki süt sığırlarının rasyonunda şeker oranını artırıp by_pass protein düzeyini düşürmenin hayvanlarda enerji metabolizması üzerine olumlu etkiler meydana getirdiği, süt verimini artırma potansiyeli olduğu, süt yağını artırdığı belirlenmiştir. The majority of the ration in dairy cattle consists of carbohydrates and protein. However, the health and yield performance of animals depends on the harmonious digestion of carbohydrates and protein in the rumen. Nowadays, in order to meet the increasing energy needs of high-yield dairy cattle, rations containing high starch and protein that are not degraded in the rumen. This study examined the effects of reducing the rate of starch and rumen non-degradable protein and increasing the sugar and rumen degradable protein of the diet (isocaloric, isonitrogenous) on milk yield, nutrient composition of milk, and some blood metabolism and immune parameters in transition dairy cows. With such alteration, blood glucose levels in dairy cattle increased before (p<0.05) and blood glucose (p<0.01) and IGG levels increased at birth and after birth (p<0.0001) but NEFA level decreased (p=0.001, p=0.05 respectively), feed consumption increased after birth (p<0.01), milk yield increased numerically and milk fat increased statistically significantly (p<0.01). In addition, blood glucose and BHBA levels were analyzed in very similar patterns, with analyzes performed on the farm using rapid test kits and in the laboratory using cattle-specific kits on the ELIZA reader. As a result, it has been determined that increasing the sugar content and decreasing the bypass protein level in the ration of dairy cattle in the transition period has positive effects on energy metabolism in animals, has the potential to increase milk yield and increases milk fat.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]