Müziğin otizmli bireylerin akademik Başarılarına ve sosyalleşme süreçlerine etkileri: İzot İzmir otizm orkestrası ve korosu örnek olayı
Abstract
Bu çalışmanın amacı, otizmli bireylerin müzik yeteneklerinin ortaya çıkmasını ve eğitim hayatlarına müzik alanında devam etmelerini sağlamada bir müzik grubu içinde yer almalarının önemini ortaya koymaktır. Otizmli bireylerin müzik aracılığıyla sosyalleşmelerine önemli bir katkı sağlayan İZOT (İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu), 2013 yılında Dr. Öğr. Üyesi Orçun Berrakçay tarafından kurulmuş olup dört otizmli bireyle çalışmalarına başlamış ve bugün ortalama 45 katılımcıya ulaşmıştır. Bu oluşum, Türkiye’de bir ilktir. İZOT; otizmli bireylerin sosyalleşme süreçlerine müzikaracılığıyla katkı sağlamaktadır. Bir grubun üyesi olma, birlikte müzik icrası yapma, İzmir içinde ve farklı şehirlerde gerçekleşen konser etkinliklerinde görev alma bu sürecin gelişimini destekler niteliktedir. Sosyalleşme, bireylerin içinde yaşadığı toplumun diğer üyeleriyle etkileşim içinde olup sosyal çevreye uyumlu hale gelmesidir. Aile içinde başlayıp eğitim süreci ile birlikte olgunlaşır. Bireyin eğitim ortamı dışında da bir arkadaş grubu içinde yer alması bu sürece katkıda bulunur. Günümüzde kitle iletişim araçlarının ve sosyal medyanın da etkisiyle sosyalleşme kavramının açılımı genişleyip sanal ortam aracılığıyla da gerçekleşmeye başlamıştır. Normal gelişim gösteren bireylerin hayatlarında kendiliğinden ilerleyen bir süreç görülse de, otizmli bireylerin kendilerini sözel olarak ifade etmekte zorlanmaları sosyalleşme süreçlerini zorlaştırır. Bu durum beraberinde problem davranışların ortaya çıkmasına sebep olup, otizmli çocuğu sahip olan ailelerin hayatlarını zorlaştırır.
2013 yılından bu yana yapılan çalışmalar, otizmli bireylerin müzik alanında ne kadar yetenekli olduğunu göstermiştir. Bu koro çalışmaları otizmli bireylere akademik anlamda da büyük katkı sağlamıştır. Söz konusu bireyler, bu çalışmalar sayesinde birlikte hareket etmeyi, disiplinli olmayı ve sahnede nasıl durmaları gerektiğini öğrenmişlerdir. Bire bir eğitim almaya alışık olan otizmli bireyler, grup hâlinde çalışmayı da öğrenmişler, birbirleriyle kaynaşıp arkadaş olma becerisini kazanmışlardır. Bu arada çocuklar çalışmalarını yaparken aileler de kendi aralarında yakınlaşıp kaynaşmışlar ve sorunlarını paylaşarak yalnızlık duygusundan uzaklaşmışlardır. Otizmli bireylerin kendilerine olanak sağlandığında potansiyellerini ortaya koyarak önemli başarılara imza atabildikleri ve orkestra-koro çalışmalarının onları akademik anlamda müzik eğitimine yönlendirebildiği olguları, çalışmanın bulguları arasındadır.
Ancak Covid-19 pandemisi sürecinde İZOT’un rutin etkinliklerinin (provalar, konserler vb.) askıya alınması bütün insanlığı olduğu gibi otizmli bireyleri de olumsuz etkilemiştir. Bu araştırma, Covid-19 pandemisi nedeniyle Mart 2020’den bu yana yüz yüze provalarına ve konserlerine ara vermek zorunda kalan İZOT ve İZOT Mini katılımcılarıyla uzaktan eğitim sürecinde yapılan provaların ve çevrimiçi etkinliklerin sosyalleşme sürecine etkilerini ortaya koyar. Araştırmanın verileri Zoom programı üzerinden pazartesi ve çarşamba akşamları bir buçuk saatlik zaman dilimi içerisinde yapılan çevrimiçi provaların gözlemi 7 aile, 2 otizmli birey 8 eğitimci ve koronun koordinatörü 1 kişi ile yapılan yarı kurgulu görüşmelerden elde edilen verilerin çözümlenmesi ile elde edilmiştir. The aim of this study is to reveal the importance of taking part in a music group in enabling individuals with autism to develop their musical talents and continue their education in the field of music. İZOT (İzmir Autism Orchestra and Chorus), which makes a significant contribution to the socialization of individuals with autism through music, was founded in 2013 by Dr. İnstructor İt was founded by its member Orçun Berrakçay and started working with four individuals with autism, and today it has reached an average of 45 participants. This formation is a first in Turkey. İZOT; İt contributes to the socialization processes of individuals with autism through music. Being a member of a group, performing music together, taking part in concert events held in İzmir and in different cities supports the development of this process. Socialization is the interaction of individuals with other members of the society they live in and their adaptation to the social environment. İt starts in the family and matures with the education process. The individual's participation in a group of friends outside the educational environment contributes to this process. Today, with the influence of mass media and social media, the concept of socialization has expanded and started to take place through the virtual environment.
Although a spontaneous process is observed in the lives of individuals with normal development, the difficulty of expressing themselves verbally makes socialization processes difficult for individuals with autism. This situation causes the emergence of problem behaviors and complicates the lives of families who have a child with autism.
Studies since 2013 have shown how talented individuals with autism are in the field of music. These choral studies have also made a great contribution to individuals with autism academically. These individuals learned how to act together, to be disciplined and how to stand on stage. İndividuals with autism, who are accustomed to receiving one-on-one education, have also learned to work in groups and have gained the skill of socializing with each other and being friends. İn the meantime, while the children were working, the families got closer and socialized among themselves, and shared their problems and distanced themselves from the feeling of loneliness. Among the findings of the study are the facts that individuals with autism can achieve significant success by revealing their potential when given the opportunity, and that orchestra-choir studies can direct them to academic musical education.
However, the suspension of İZOT's routine activities (rehearsals, concerts, etc.) during the Covid-19 pandemic has negatively affected individuals with autism as well as all humanity. This research reveals the effects of rehearsals and online activities in the distance education process with İZOT and İZOT Mini participants, who had to take a break from their face-to-face rehearsals and concerts since March 2020 due to the Covid- 19 pandemic, on the socialization process. The data of the research were obtained by analyzing the data obtained from the semi-fictional interviews made with 7 families, 2 individuals with autism, 8 educators and 1 person, the coordinator of the choir, by observing the online rehearsals held on Monday and Wednesday evenings in an hour and a half on Monday and Wednesday evenings.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1691]