Ayakta ve oturarak miksiyon üroflovmetride değişiklik yapıyor mu?
Abstract
Üroflovmetri günümüz ürolojisinde işeme fonksiyonunun değerlendirilmesinde sık kullanılan bir yöntemdir. Biz çalışmamızda ayakta ve oturarak yapılan üroflovmetri parametreleri arasında fark olup olmadığını incelemeyi amaçladık.
Çalışmamıza yaşları 23 ile 47 olan 25 sağlıklı erkeği dahil ettik. Tümünde tam fizik muayene ve rutin idrar incelemesi yapıldı, herhangi bir patoloji saptanmadı. Daha sonra altı adet üroflovmetri parametresi ayakta ve oturarak değerlendirildi. Bu parametreler maksimum akım hızı (Qmax), ortalama akım hızı (Qave), Maksimum akıma ulaşma zamanı (T to Qmax), total işeme zamanı (V time), akım zamanı (T flow) ve işenen idrar miktarıydı (V vol). Yaş ortalaması 30.24±5.58 (23¬47) idi. Analiz edilen üroflovmetrik parametrelerden sadece işeme zamanı açısından anlamlı bir fark saptandı.
Ayakta ve oturarak miksiyon yapma, işeme zamanı haricinde diğer parametrelerde herhangi bir fark yapmamaktaydı. Bu çalışma ile üroflow incelemelerinin pozisyonla ilgisi olmadığı kanısına varılmıştır. Uroflow metry is frequently used in urology practice. In this present study, we aimed to determine whether there is a difference on uroflowmetric parameters between sitting and standing position or not. We included 25 healthy men who are 23 to 47 years old. Physical examination and routine urinanalysis revealed no abnormality. Six uroflowmetric parameters were evaluated during sitting and standing. They were maximal flow rate (Qrnax), average flow rate (Qave), time to Qmax (T to Qmax), total voiding time (Vtime), flow time (Tflow) and voided urine volume (Vvol). Mean age was 30.24±5.58 (23-47). There is a statistically difference in only voided time between sitting and standing position. .-\11 parameters were same exce pt voiding time in sitting and standing position. It is concluded that patients' position have no effect on urol1owmetric parameters.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
3Collections
- Makaleler [452]