Ağır egzersizin oksidatif stres üzerindeki etkisi
Abstract
Fiziksel aktivite, organizmada reaktif oksijen türlerinin (ROS) oluşumunu indükleyen faktörlerden biridir. Bu çalışmada ağır egzersiz yapan sporcularda egzersizin oksidatif stres ve antioksidan kapasite üzerindeki etkisini inceledik. Bu amaçla plazma protein oksidasyonunun göstergesi olarak protein karbonil düzeyi, lipid peroksidasyonunun göstergesi olarak Tiyobarbitürik asit reaktif ürünleri (TBARS) düzeyi ve antioksidan kapasitenin bir göstergesi olarak da total sülfidril düzeyleri ölçüldü. Çalışmaya yaşları 20 ± 3 yıl olan, 7 ± 4 yıldır spor yapan 16 bayan güreşçi alındı. Kontrol grubu, yaşları 22 ± 3 yıl olan sağlıklı 8 kişiden oluşturuldu.
Bayan güreşçilerin plazma protein karbonil ve TBARS düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05 ve p<0.001, sırasıyla). Total sülfidril düzeyleri kontrol grubundan anlamlı olarak düşüktü (p<0.01). Plazma üre düzeyleri ve laktat dehidrogenaz (LDH) aktiviteleri ise kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05 ve p<0.01, sırasıyla)
Sonuç olarak egzersizin oksidatif stresi arttırdığı görülmüştür. Bu durum egzersiz yapan kişilerin performansını etkileyebileceğinden antioksidan kapasiteyi arttırıcı tedavi yararlı etki gösterebilir. Physical activity is one of the factors that induce the production of reactive oxygen species (ROS). In this study, the effects of heavy exercise on oxidative stress and anti-oxidant status have been evaluated in female wrestlers. Protein carbonyls as an indicator of protein oxidation, levels of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) as an indicator of lipid peroxidation and total sulphydryls as an indicator of antioxidant status were evaluated.
Sixty female wrestlers (20 ± 3 years) who had been on regular exercise from 7 ± 4 years were recruited. Eight healthy subjects served as controls.
Plasma protein carbonyls and TBARS levels were found to be higher in female wrestlers than those in controls (p<0.05 and p<0.001, respectively). Total sulphydryls were found to be significantly decreased in female wrestlers when compared to controls (p<0.01). On the other hand, plasma urea levels and lactate dehydrogenase (LDH) activities were found to be increased than those in controls (p<0.05 and p<0.01, respectively).
In conclusion, it was shown that exercise increased oxidative stress. This situation can affect the performance of sportsmen or sportswomen. So, it is of importance that, they must receive antioxidant supplements.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
4Issue
2Collections
- Makaleler [452]