Kronik gerilim tipi baş ağrısının proflaktik tedavisinde amitriptilin ile venlafaksinin karşılaştırılması
Abstract
Bilimsel Zemin: Kronik gerilim tipi başağrısı tedavisinde kullanılan Trisiklik antidepresanlarm istenmeyen yan etkileri, bu ilaçların kullanımlarını sınırlamaktadır. Selektif serotonin-noradrenalin geri alım inhibitörü olan Venlafaksin değişik tipteki kronik ağrılarda kullanılan ve yan etkileri görece daha az olan bir ilaçtır.
Amaç: Bu çalışmada kronik gerilim tipi başağrıların proflaktik tedavisinde Venlafaksin ve Amitriptilin’in etkinlikleri karşılaştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya 41 hasta alındı. 20 hasta Amitriptilin, 21 hasta Venlafaksin kullandı. Hamilton Depresyon skalasıyla depresyon tanısı dışlanan hastaların tedavi öncesi aylık ağrı sıklığı, ağrı süresi ve ağrı şiddeti kaydedildi. Hastalar 3 ay boyunca ayda bir kez kontrole çağrılarak tedavi sırasındaki değişimler ve yan etkiler belirlendi.
Bulgular: Çalışma tamamlandığında Amitriptilin grubunda ortalama ilaç dozu 25.75±8.47 mg/gün, Venlafaksin grubunda 101.62±33.9 mg/gün olarak saptandı. Her iki tedavi grubunda 3. ay sonunda başlangıç değerlerine göre baş ağrısının sıklık, şiddet ve sürelerinde istatistiksel olarak çok anlamlı azalma saptandı (p:0.000). %50’nin üzerinde iyileşme temel alındığında ağrı sıklığı, süresi ve şiddeti Amitriptilin grubunda sırasıyla %100, %95 ve %25, Venlafaksin grubunda %95, %90 ve %20 hastada azalma gösterdi. Yan etki profilinde ise Venlafaksin’in Amitriptilin’e göre daha güvenilir olduğu görüldü.
Sonuç: Bu çalışma Venlafaksin’in kronik gerilim tipi başağrısı tedavisinde düşük yan etki profili ve etkin ağrı kontrolü ile iyi bir alternatif ilaç olduğunu göstermektedir. Scientific Background: The adverse
effects of trisyclic antidepressant drugs for the treatment of chronic tension-type headache limit its usage. Venlafaxine is a selective seratonin and noradrenaline reuptake inhibitor and it can be used for various types of headache because of its less adverse effects.
Objectives: In this study, we compared the effects of Venlafaxine versus Amitriptyline in the Prophylactic Treatment of Chronic Tension-Type Headache.
Materials and Methods: Fourtyone patients were selected for this prospective study. Twenty patients were chosen for amitriptiline and 21 patients were chosen for venlafaxine. The number of attack, duration and severity of headache in a month were listed before treatment for the patients which was exluded for depression with Hamilton Depression Scale. The patients were examined once a month for 3 months to observe the adverse effects of drugs.
Results: The average drug dosages were 25.75±8.47 mg/day for amitriptyline and 101.62±33.9 mg/day for venlafaxine. The number of attack, duration and severity of headaches were significantly decreased after 3 months as compared to pretreatment levels for both drug groups (p<0.001). When we based on 50% cure, the number of attack, duration and severity of headache were decreased 100%, 95% and 25% for amitriptyline group and 95%, 90% and 20% for venlafaxine group, respectively. Adverse effect profile was more safety in venlafaxine group as compared to amitriptyline group.
Conclusions: This study showed that venlafaxine can be chosen as an alternative drug in the prophylactic treatment of chronic tension-type headache because of its less adverse effects and effectiveness in pain control.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
7Issue
3Collections
- Makaleler [452]