Afyonkarahisar ilindeki hastanelerde doğum yapan kadınların sütlerinde aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi
Abstract
Aflatoksin M| (AFM|), Aspergillus flavus veya A. parasiticus ile kontamine yiyeceklerin insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilmesine bağlı olarak, sütlerde meydana gelir. Bebek beslenmesinde anne sütünün önemi bilinmektedir. AFM| içeren anne sütleri bebek sağlığı açısından büyük bir risk faktörüdür.
Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da bulunan farklı hastahanelerde doğum yapmış annelerden. Eylül 2005-Nisan 2006 tarihleri arasında alınan 200 süt örneği kullanıldı ve AFM| miktarları ölçüldü.
Anne sütlerindeki AFM| ölçümleri için yarışmalı ELISA kullanıldı ve 200 anne sütü test edildi. İncelenen örneklerin 21 (%10.5)’i pozitif bulundu. Pozitif örneklerde ortalama AFM, oranı 8.45 pg/ml (5,66-12,53 pg/ml) olarak ölçüldü.
Sonuç olarak, anne sütlerinde saptanan AFMı’in bebek sağlığı açısından önemli bir risk faktörü olabileceği ve ayrıca halkın gıda güvenliği konusunda bilgilendirilmesi ile anne sütlerine gıda yolu ile geçen AFM; oranının azaltılabileceği kanısına varıldı. Aflatoxin MI occurs in milk from man and animals consuming feed contaminated with Aspe rgillus flavus or A. parasiticus. Important role of human breast milk in infant nutrition is well known. Contamination of human breast milk with AFMI is considered as a potential risk for baby health. In this study, two hundred human breast milk samples from different hospital in Atyonkarahisar city were collected during 8 months (September 2005 to April 2006) and to determine the levels of AFMI in human breast milk from AI'yonkarahisar of Turkey. The competitive ELISA was used to determine the presence and levels of AFMI in 200 human breast milk samples were analysed. AFM, was detected in 2 \ (10.5%) of all samples at median concentrations of 8.45 pg/ml (ranging from 5.66 to 12.53 pg/ml). As a result, contamination of human breast milk with AFMI appears to be a serious infant health problem in the city of Afyonkarahisar. The public should be educated about storing food and the hazards of aflatoxin ingestion to reduce the unacceptably frequent of aflatoxin in breast-milk
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
8Issue
1Collections
- Makaleler [452]