Pes Planus (Düztabanlık)’Un Aşil Tendonu İle Bağlantısı Var Mıdır?
Citation
Yücel, Özlem. Pes Planus (Düztabanlık)’Un Aşil Tendonu İle Bağlantısı Var Mıdır?. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2014.Abstract
Pes planus (düztabanlık) genel olarak ayağın arcus longitudinalis medialis yüksekliğinin azalması ya da tamamen ortadan kalkması sonucu oluşan anomalidir.. Aşil tendonu vücudun en kalın ve en güçlü tendonu olarak bilinmekte ve ayak bileğinin arka kısmında, ayak bileğinin güçlü plantar fleksörüdür.
Alt ekstremite patolojierinde risk artışına neden olabilen olan düz tabanlığın mekanızması tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak yaralanmamış katılımcılar kullanılarak yapılan daha önceki çalışmalar, düz taban olan ve olmayanları karşılaştırarak, alt ekstremite kinetik, kinematik, kas fonksiyonunda farklılıklar olduğunu ileri sürmüşlerdir. Daha ince bir tendonun daha kalın bir tendona göre daha fazla rüptür ve tendinopati riski olabilir. Ayak tipi ve aşil tendinopati arasındaki ilişki net değildir.
Çalışmamızda 9 – 16 yaşları arasındaki toplamda 59 kişi, esnek pes planus tanısı konan (pes planus) ve sağlıklı (kontrol) 2 guruba ayrıldı. İki grup için de yaş, boy ve bacak uzunlukları, kiloları, aşil tendon uzunluğu ve kesitsel alanları belirlendi. Verilerin analizi için bağımlı ve bağımsız T-testi ve backward çoklu regresyon metodu kullanıldı.
Elde edilen sonuçlara göre; görülen esnek pes planus’un aşil tendon uzunlukları ve kesitsel alanı, yaş, boy, bacak ve ayak uzunluğu üzerine etkisi olmadığı; ancak kilolu olan kişilerde esnek pes planus’un görülme olasılığının yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Aşil alan ortalaması ile Pes planus ve yaş arsında (-) korelasyon, ayak numarası arasında (+) korelasyon bulunmuştur.
Pes Planus, ayakkabı numarası, yaş, ve kilo; alt eksremite patolojilerinde risk faktörü olabilecek daha ince bir AT morfometrisi için iyi bir ipucu olarak akılda tutulmalıdır. Pes planus is generally referred as an anomaly, which results from arcus longitudinalis medialis height increase, decrease or the elimination of this height. Achilles tendon is known as the thickest and the strongest tendon of the body and it is at the back at the ankle, it is a strong plantar flexor of the ankle.
The mechanism of the pes planus which can cause the increase of the risk in lower limb pathologies is not fully understood. However former studies carried out with the participants who are not wounded, by comparing pes planus and those without pes planus it is claimed that there are differences between lower limb kinetics, kinematics and muscle functions. A thinner tendon can be more at risk of rupture and tendinopathy than a thicker one. The connection between foot type and Achilles tendinopathy is not clear.
In our study 59 people aged 9 to 16 is divided into two groups one with a diagnosis of flexible pes planus and health ones. For both group age, height and leg length, weights, Achilles tendon lengths and cross sections are specified. To analyze the data dependent and independent T-test and backward multi regression method are used.
According to findings, the flexible pes planus has no effect on Achilles tendon lengths and ıt’s cross sections area, ages, heights, leg and foot lengths; nevertheless it is highly possible to see flexible pes planus in overweight people. Besides a (-) correlation is found between Achilles section mean and age, and a (+) correlation is found between pes planus and foot size.
Pes Planus must be kept in mind as a clue for a thinner Achilles tendon morphometric that can be a risk factor in lower limb pathologies, foot size, age and weight.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]