Afyonkarahisar’da Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Çalışmalar
Abstract
Bu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden
alınan 50 adet sade dondurma örneğinde toplam mezofil, toplam psikrofil,
koliform bakteri ve S. aureus sayıları saptandı. Dondurma örneklerinden %
22’sinin toplam aerobik mezofil bakteri, % 44’ünün koliform bakteri ve %
22 ‘inin S. aureus sayıları yönünden Türk Standartları (TS) 4265 Dondurma
Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde
belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu belirlendi. Elli adet dondurma
numunesinden 23 adedinin (% 46) TS-4265 Dondurma Standardında ve
Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır
değerlerinin üzerinde olduğu görüldü. Sonuç olarak, incelenen dondurma
numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik kalitelerinin
istenilen düzeyde olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike
oluşturabileceği, paketlenmiş olarak satılan dondurma numunelerinin ise
hijyenik yönden standartlara uygun olduğu ve halk sağlığı açısından
herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına varıldı. In this study, total mesophil, psychrophil coliform group bacteria and S.
aureus counts were determined in ice cream consumed in Afyonkarahisar
province. Fifty unmixed ice cream samples collected from various shops
found in Afyonkarahisar city centre were used as material. Total aerobic
mesophil bacteria, coliform bacteria and S. aureus counts were found as
22%, 44% and 22% of the whole samples respectively and that values were
not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials
Ice cream Constitution and the Turkish Standars (TS) 4265 Ice cream
standards from the point of microbiological acceptability. It was
determined that %46 (23 samples) of the all examined samples were not
inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice
cream Constitution and the TS-4265 Ice cream standards from the point of
microbiological acceptability. As a result, this study showed that hygienic
quality of unpackaged form ice cream samples were not accepted in terms
of hygienic expectations, therefore these products might be potential
dangerous for human health. In contrast to uncovered form ice cream, it
was determined that the packaged ice cream was meet the hygienic
standards and had no risks for the human health.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
1Issue
1Collections
- Cilt 1 : Sayı 1 [15]