Geçiş Dönemindeki Süt İneklerine Rasyona İlave Olarak Verilen Niasin, Kolin ve Biotinin Bazı Kan ve Süt Parametreleri Üzerine Etkisi
Citation
Uyarlar, Cangir. Geçiş Dönemindeki Süt İneklerine Rasyona İlave Olarak Verilen Niasin, Kolin ve Biotinin Bazı Kan ve Süt Parametreleri Üzerine Etkisi. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi,2010.Abstract
Bu çalışmada geçiş döneminde (doğum öncesi 3 hafta ve doğum sonrası 3 hafta) olanHolştayn ırkı 42 adet süt ineği kullanılmıştır. Çalışmada geçiş dönemindeki süt ineklerine rasyona ilaveten verilen rumen korumalı kolin (KL), rumen korumalı niasin (N), biotin (B) ve bunların kombinasyonlarının (biotin+kolin, BKL; niasin+kolin, NKL; biotin+niasin, BN) kanda total protein, üre-nitrojen (BUN), kolesterol, düşük dansiteli lipid (LDL), yüksek dansiteli lipid (HDL), çok düşük dansiteli lipid (VLDL), glikoz, trigliserit, esterleşmemiş yağ asitleri (NEFA), betahidroksibütirik asit (BHBA) düzeylerine, süt verimi ve süt kompozisyonuna (süt
yağı, süt proteini, süt laktozu) olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla tüm hayvanlardan geçiş dönemi boyunca haftada bir defa kan örneği doğum sonrasında ise haftada bir defa süt örneği alınmıştır. Çalışma süresince TP düzeyinde bazı haftalarda önemli değişiklikler belirlense de geçiş dönemini kapsayacak düzeyde bir farklılık tespit edilmemiştir. BUN düzeyi çalışma boyunca referans aralıkta kalmış olup geçiş döneminin tamamını kapsayan önemli bir değişim göstermemiştir. Haftalara göre karşılaştırıldığında doğumda kolesterol konsantrasyonu BKL haricindeki diğer tüm gruplarda en düşük düzeye ulaşmış, LDL konsantrasyonu N ve NKL haricindeki gruplarda, VLDL ve TG konsantrasyonları da tüm gruplarda önemli (p<0,05) düzeyde düşmüş, NEFA konsantrasyonu ise tüm gruplarda önemli (p<0,05) düzeyde artmıştır. HDL düzeyi BKL ve NKL haricindeki diğer tüm gruplarda doğum sonrasında doğum öncesine göre daha yüksek seyretmiştir. Glikoz düzeyi doğum sonrası 1. hafta tüm gruplarda önemli (p<0,05) düzeyde düşmüş, .BHBA düzeyi K ve NKL verilen gruplar haricindeki gruplarda önemli (p<0,05) düzeyde artmıştır. Bu çalışmada süt ineklerine rasyona ilaveten verilen vitaminler ve kombinasyonlarının tüm geçiş dönemini kapsayacak şekilde önemli bir değişime neden olmadıkları tespit edilmiştir. Ancak bazı haftalarda ve bazı gruplarda gözlenen farklılıklar konu hakkında daha detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Fourty two heads of Holstein transition (from 3 weeks before to 3 weeks after parturition) dairy cows thwere used as the study material. The effects of supplamentation of Rumen protected choline (CL), Rumen protected niacin (N), biotin (B) and their combinations (biotin+choline BCL, niacin+choline NCL, biotin+niacin BN) into the transition dairy cow rations on blood total protein, ureanitrogen (BUN), cholesterol, low dansity lipid (LDL), high dansity lipid (HDL), very low dansity lipid (VLDL), glucose, trigliserites, non esterified fatty acids (NEFA), betahydroxibutiric acid (BHBA) levels as well as milk yield and composition
(fat,protein and lactose percentage) were examined in this study. In this respect, blood samples were taken once per week from all animals during the whole transition period while milk samples were taken once per week after parturition. Significant differences were determined in Total Protein levels at some weeks bu the total results didn’t indicate a significant diffirences for the transition period during the whole study. BUN levels remained at the referance interwals during the whole study and no significant change was occured during the whole sutdy. During parturition cholesterol levels were declined to the lowest level in all groups except the BCL group. Similarly LDL concentration was declined in all groups except N and NCL groups, VLDL and trigliserit concentrations were declined in all groups (p<0,05). On the other hand NEFA concentration was increased in all groups (p<0,05). HDL levels showed a higher course during the postpartum period compared to the prepartum period in all groups except the BCL and NCL groups. BHBA levels were significantly (p<0,05) increased during the first week in postpartum period in all groups except control and NCL groups. No significant effect was determined during the whole transition period by the supplementation of these vitamins and their combinations into the ration of dairy cows. However the differences occured in some groups during some weeks reminds that detailed studies are required to draw better conclusions.
Collections
- Doktora Tezleri [154]