Türk Eğitim Sisteminin Yapısal Özellikleri Bağlamında 1980 Sonrasında Türkiye’de Eğitim İktidar İlişkileri
Citation
Selçuk Şimşek '' Türk Eğitim Sisteminin Yapısal Özellikleri Bağlamında 1980 Sonrasında Türkiye’de Eğitim İktidar İlişkileri ‘’ The Relationships Of Education And Power In The Contex Of Structural Properties Of Turkish Education System In Turkey After 1980 ‘’ Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyonkarahisar 2012Abstract
Bilgi, düşünsel düzeyde girdi ve çıktı olma özelliğine sahip olan anlamlı bir birikim olarak tanımlanabilir. Bilgi ile doğrudan bağlantılı bir süreç olarak gerçekleştirilen eğitim ise, sistemli veya sistemsiz olarak muhataplarında gözlenebilir düşünce ve eylem farklılıklarının temelini oluşturan ve altyapılarını kuran bilgi hareketliliğidir. Bilginin, bizatihi sahip olduğu ve bilgi sahiplerinin doğrudan elde ettiği iktidar olgusu ise, en genel anlamda fiziksel veya psikolojik bir etki olarak izah edilebilir. Eğitimin bir bilgi hareketliliği olması ve bilginin de iktidarla ontolojik bir birlikteliğinin bulunması, eğitim ile iktidar arasındaki ilişkiyi önemli hale getirmektedir. Bu bağlamda Türk eğitim sisteminin iktidarla, devlet iktidarı ile ilişkisinin niteliği Türkiye’de nüfusun neredeyse tamamının eğitimle bağının olması bakımından önemli hale gelmektedir.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısal Özellikleri Bağlamında 1980 Sonrası Türkiye’de Eğitim-İktidar İlişkileri bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. İşlenen konular ise bilgi-iktidar ilişkileri, bilgi ile eğitim arasındaki bağ, yakın Türk eğitim tarihini de kapsayan 1980 sonrası Türkiye’de eğitim ile iktidar arasındaki ilişkidir. Information can be defined as a significant accumulation which is capable of intellectual level of the input and output. Education, directly linked to the Information as a process, is the process of the mobility of infrastructures that form the basis of observable differences in thought and action, and establishing information partners with systematic or unsystematic ways. Knowledge, and knowledge itself is a phenomenon of power is derived directly from the owners, in the most general sense, can be explained as an effect of physical or psychological influence. Education as mobility of information and knowledge as the power and to be an ontological unity with the power make it important to the relationship between education and power. In this context, the quality of the connection of the Turkish education system with government power and entirely with the population that is almost in terms of education becomes important.
In the Context of Structural Properties of Turkish Education System Education and State Power Relations in Post-1980’s Turkey is the main concept of this research. Topic covered in the knowledge-state power relations, the link between information and education, near the history of Turkish Education, including the post-1980 Turkey, are the relationship between education and state power.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1639]