Osmanlı Taşra Teşkilâtında Karahisâr-I Sâhib Sancağı'nın İdâri Yapısı
Abstract
Afyonkarahisar yöresi, 1428'de Germiyan hükümdarı II. Yakub Bey'in vefatı üzeririne, vasiyeti gereğince kesin olarak Osmanlı Devleti idaresine girmiştir. Afyonkarahisar bölgesi Osmanlı idâresine geçtikden sonra bir sancak haline getirilerek Anadolu Eyaletine bağlanmış ve “Karahisâr-ı Sâhib” veya “Karahisar” sancağı isimleriyle anılmıştır.
Sancağın Anadolu Eyâleti'ne bağlı olma niteliği 1839'a kadar devam etmiş ve bu tarihte Hüdavendigar adı altında teşkil edilen eyalete bağlanmıştır. Bundan başka; Çay, Çola ve Oynaş ise nahiye ve kaza olarak sürekli statü değiştirmişlerdir. XIX. yüzyılın sonlarında ise İshaklu ve Bayat gibi yeni nahiyeler ihdas edilirken, Şeyhlü ve Geyikler gibi daha önce Kütahya Sancağı'na bağlı olan merkezler, Karahisâr-ı Sâhib Sancağı'na bağlanmış, bazı kazâlar da lağvedilmiştir. The area of Afyonkarahisar was included to administration of Ottomans State after the death of Germiyan sovereign Yakub D. Bey according to his testament. This area became a Sancak after the administration of Ottomans and tied to Anatolian Province of the stated, and named as “Sancak of Karahisar".
This States was maintained until the new organization in the XIX century, and this area was tied to a new province named “Hüdavendigar”. The çenter of the Sancak was the Karahisar city. Çay, Çola or Oynaş settlements were also changed their status continuous was sub district or district. The ne w townships such as ishaklu and Bayat were created at the end of XIX century. Some settlements such as Şeyhlü and Geyikler were parted from Sancak of Kütahya and attached Sancak of Karahisar-ı Sâhib, and districts were also abolished.
Source
Sosyal Bilimler DergisiVolume
2Issue
1Collections
- Cilt 2 : Sayı 1 [15]