Yeni 2005 İlköğretim Fen ve Teknoloji Programının Veli Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı, 2005 ilköğretim Fen ve Teknoloji öğretim programının, veli görüşlerinin, “öğrenim durumu, “meslek durumu” ve “gelir durumu” değişkenlerine bağlı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesidir.
Bu çalışma, Afyonkarahisar il evreninde, merkezi dört okul örnekleminde 350 velinin katılımı ile 2007-2008 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme formu olarak iki bölümden oluşan bir anket çalışması uygulanmıştır. Birinci bölümde, velilerin eğitim, mesleki ve gelir durumlarını öğrenmek amacıyla hazırlanmış sorular, ikinci bölümde ise velilerin, Fen ve Teknoloji dersi ile ilgili performans ve proje ödevleri, program, kaynak kitap ve okul-aile işbirliği ile ilgili görüşlerini tespit etmeyi amaçlayan otuz iki soru vardır.
Anketten elde edilen veriler için tek yönlü varyans analizi ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Bulgular sonucunda bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Velilerin, öğrenim durumu değişkenine göre performans ve proje ödevlerinde, programda, kaynak kitap kullanımında ve okul-aile işbirliği konularında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Velilerin, meslek durumu değişkenine ve gelir durumu değişkenine göre de performans ve proje ödevlerini değerlendirme, programı değerlendirme, kaynak kitap kullanımı ve okul-aile işbirliği ile ilgili görüşlerde farklılaştıkları belirlenmiştir. This study aims to examine and evaluate the views of parents based on “education level”, “occupation”, and “income level” parameters of the 2005 elementary education science and technology curriculum.
This study was implemented in 2007-2008 academic year by selecting 350- random-picked-parent in the city of Afyonkarahisar. As an evaluation form a survey with two sections were applied. In the first section there were questions to learn parents’ education, occupation, and income levels and in the second section with 32 questions, there was a query to identify parents’ performance and project tasks, curriculum, source book, and school - family cooperation related with the science and technology courses.
For the data derived from this survey one-way variance analysis and descriptive statistics were utilized. According to the findings some results were reached. According to the parents’ education level parameter differences on performance and project tasks, curriculum, source book use, and school - family cooperation were found. Related with the parents’ occupation status and income level parameters discrepancies among views on performance and project tasks evalnation, curriculum evalnation, source bonk usage and school-family cooperation were noticed.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]