Geleneksel Türk Müziği
Abstract
Geleneksel Türk Müziği tek sesli bir müzik türü olması sebebiyle yüzyıllardır yapısında çok fazla değişim gösterememiştir. Geçmişten bu güne kadar yapılan eserlere bakıldığında bu durum açıkça gözlenmektedir.
Ülkemizde halen eğitim ve öğretime devam eden konservatuvarlarda bestecilik alanında çalışmalar yapan çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bu araştırma bu alanda çalışmalarına devam edenlere kaynak olması amacıyla hazırlanmıştır.
Araştırmada Geleneksel Türk Müziği nota arşivinde önemli bir yere sahip olan TRT nota arşivindeki segah sazsemaileri incelenmiş, ilk bölümde makam, segah makamı, tür, biçim, sazsemai ve müzikal analiz kavramları anlatılmış, ikinci bölümde de TRT repertuvarında kayıtlı segah sazsemailerinin analizi yapılmıştır.
Çalışmanın sonucu olarak, incelenen eserlerin yapıları bakımından birbirleriyle benzerlik gösterdiği ve tarihsel süreç içerisinde önemli bir gelişime uğramadığı saptanmıştır. Because of traditional Turkish Music’s monophony, it hasn’t shown much change in structure. This situation is obviously observed when the notes from the past until today has been searched.
In our country there are many students that study on composing, who still keep on having their education. This study is prepared for students who keep on their own studies on this subject.
In this research, segah sazsemai’s in TRT repertuary which take an important part in traditional Turkish Music note repertuary have been searched, the terms maqam, species, structure, sazsemai and musical analyses have been explained in the first part, and have been analysed in the second part.
As a result of this study, it’s established that the notes that have been searched have showed similarity and haven’t shown an important pogress in the historical process.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]