Şeref-İ Siyâdet (Gramer-Metin-Sözlük)
Özet
Tez çalışmamıza konu olan Şeref-i Siyâdet, Süleymaniye Kütüphanesi Düğümlü Baba bölümünde, 310 numarada kayıtlıdır. 16. yüzyılda yazılan Şeref-i Siyâdet, dinî, ahlaki ve nasihat edici içeriğiyle dikkat çeken didaktik bir eserdir. Eserin yazarı Seyfullah Kasım Efendi’dir.
Bu çalışma ile ilk olarak, eserin müellifi, içeriği ve üslubu hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise ayrıntılı bir şekilde gramer incelemesi yapılmıştır. Ses ve şekil özellikleri tespit edilerek son olarak sözlüğü oluşturulmuştur. Yapıt yazıldığı dönemin dil özelliklerini yansıtmasının yanı sıra Eski Anadolu Türkçesi ve Eski Türkçe dönemine ait özellikleri de içerisinde barındırmaktadır. Eserin, tarihî Türkiye Türkçesi araştırmalarına Şeref-i Siyâdet thesis subject to study, in the Süleymaniye Library Node Father, registered at number 310. 16th century written Şeref-i Siyâdet, religious, moral and didactic advice, be pointed out the content of a work. The author Seyfullah Kasım Efendi.
In this study, the firs author of the above-mentioned work, provides information about the content and style. Grammer is then made in detailed. Glossory of sound an shape characteristics are determined and finally formed. Atwork reflection of the period as well as the old Anatolian Turkish language features and incorporates features of the old Turkish quarter. Monuments, historic main objective is to contribute to research in Turkey Turkish
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3211Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]