2005-2006 Yeni Öğretim Programında Sosyal Bilgiler Dersi Etkinliklerinin Uygulanabilirliğinin İncelenmesi
Abstract
Bu araştırmada Yeni Sosyal Bilgiler programı ve eğer başarıyla uygulanabiliyorsa etkinliklerin programın amaçlara ulaşmadaki başarısının öğretmen görüşleriyle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
2004-2005 öğretim yılından itibaren geçilen yapılandırmacı uygulama Sosyal Bilgiler dersiyle, öğrencilerin yaşamış oldukları yakın çevreden hareketle fiziksel ve kültürel dünyayı daha iyi anlayıp etkin bireyler olarak topluma katılımlarında gerekli bilgi, beceri, değer ve tutumları kazandırmayı amaçlamaktadır. Yeni Sosyal Bilgiler programı bu bilgi ve becerileri kazandırmanın yolu olarak “etkinlikleri” belirlemiş ve programın temeline almıştır. Dolayısıyla programın başarısı etkinliklerin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Bu araştırma öğretmen görüşlerine göre programın yapılandırmacı bir sosyal bilgiler eğitimini hayata geçirmedeki başarısını değerlendirmeye çalışmaktadır.
Bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak bir anket geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini çalışma evreninin tamamı olan Uşak ili ilköğretim okullarında 4. ve 5. sınıflara ders veren sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Toplanan veriler SPSS paket programı kullanılarak, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi ve F testi analizlerine tabii tutulmuşlardır. Öğretmenlerin yeni programın felsefesine ve uygulanabilirliğine dair görüşleri araştırılmıştır. Öğretmenler hem programın yapısı hem de uygulama konusunda olumlu görüşe sahip oldukları görülmüştür. This study aimed at investigating New Humanities Curriculum and the impact of the activities on its successes in reaching its goals providing those activities are carried out through practitioners’ views.
New Social Science Curriculum based on constructivist aproach has been in practice since the academic year of 2005-2006. The new curriculum aims to educate pupils through their immediate cultural and physical world. Thus, it tries to provide students with knowledge, skills, values and attitudes in order fort hem to be effective members of their own society.
The curriculum aims to provide those skills and knowledge through activities. Therefore the success of “constructivist social science curriculum” will depend on the effectiveness of those activities.
The survey method was used in this study. A questionnaire unique to this study was develepoded to collect data.
All of the primary teachers teaching to 4th and 5th graders in Uşak primary schools were included in the sample of the study.
The data collected through the questionnaire was analyzed by SPSS. The following statistical analysis was done: frequency, percentage, mean, Standard deviation, t test and F test.
Teachers view on both the philosophy of the programme and its applicability were analyzed. Their views on both these issues seem to have a positive inclination.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]