Sandıklı İlçesinde Eğitim-Coğrafya İlişkisi
Abstract
Çalışmamızda amaç, Sandıklı ilçesinin eğitim ve coğrafya ilişkisini değerlendirmektir. Bu doğrultuda ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencisinin profilleri araştırılmış, nüfus dağılımı ile okur-yazar oranı arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.
Diğer taraftan eğitim coğrafya ilişkisini daha iyi değerlendirmek amacıyla coğrafi özellikleri; arazi dağılımı, iklimi, bitki örtüsü ve hidrografik özellikleri üzerinde durulmuş ve bu özelliklerin Sandıklı İlçesinde eğitime olumlu ya da olumsuz etkileri gözlemlenmiştir.
Yapılan çalışmalarda elde ettiğimiz sonuca göre, eğitim ile coğrafya arasında doğru bir orantı olduğu gözlenmiş, arazinin dağlık ve engebeli olduğu alanlarda eğitime olan ilginin fazla olduğu, arazinin tarıma elverişli olduğu yerlerde ise eğitime ilginin daha sınırlı olduğu tespit edilmiştir. There are some researches about improving the quality of education in Sandıklı. The aim of this study is to state the quality of the education in Sandıklı, to determine the effects of the relationship between geography and education on Sandıklı, to indicate how much geography effects education, and to give some advice to improve the quality of education.
In this research, geographical distribution, connections and causality is taken in the consideration.
At the end of this study, a positive relationship between geography and the quality of education is found. The study showed that the interest in education in highlands and rough countries is higher than the interest in education in cultivated lands.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]