Sığırlarda Venöz Kan Gazı ve Asit Baz Değerleri Üzerine Ölçüm Zamanı ve Depolama Isısının Etkisi
Künye
Eryılmaz, Hasan. Sığırlarda Venöz Kan Gazı ve Asit Baz Değerleri Üzerine Ölçüm Zamanı ve Depolama Isısının Etkisi. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi,2008.Özet
Sunulan çalışmada Holştayn sığırlarda farklı depolama ısılarında tutulan örneklerde değişken ölçüm zamanlarına göre venöz kan gazı kompozisyonu ve asit-baz dengesindeki değişim araştırıldı. Kan örnekleri üç sağlıklı multiparoz Holştayn sığırdan toplandı. Hayvanlardan toplanan kan örnekleri (n=9) üç gruba ayrıldı ve +4 0C, Grup 1 (n=3) buzdolabında, +22 0C, Grup 2 (n=3) oda ısısında, +37 0C, Grup 3 (n=3) inkübatörde olmak üzere, farklı ısı derecelerinde depolandı. Depolama sonrası örneklerde kan gazları; 0, 1, 3, 6, 12 ve 24. saatlerde ölçüldü. Sunulan çalışmada, kan örnekleri analizleri pH ve pCO2 değerlerinde +40C ve +220C’de ilk bir saat içerisinde hiçbir değişimin olmadığını ortaya koydu. Benzer olarak, O2SAT +40C’de üç saat ve +220C’de altı saat; O2CT +40C ve +220C’de 24 saat, HCO3 ve BB değerleri ise +40C, +220C ve +370C’lerde 24 saat boyunca değişim göstermedi. Bununla birlikte; PO2, BE ve Glukoz ölçüm değerlerinde ilk bir saat içerisinde belirgin değişiklikler kaydedildi. Changes in venous blood gas composition and acid-base equilibrium in Holstein cattle blood samples kept under different temperatures at various time points were investigated. The blood samples were collected from 3 healthy multiparous Holstein cows. A total of 9 blood samples obtained from the animals were allocated into three groups and kept at + 4 0C for Group 1 (n = 3), at room temperature, 22 0C, for Group 2 (n = 3), and in an incubator at 37 0C for Group 3 (n = 3). Blood gases were analyzed at 0, 1, 3, 6, 12 and 24h after the storage. The analyses of the blood samples indicated no change at pH and pCO2 at +40C and +220C for the first hour. Similarly, in addition to O2SAT at +40C for 3h and at +220C for 6h; O2CT at +40C and at +220C for 24h, HCO3 and BB values at +40C, +220C, and +370C for 24h remained unchanged. By contrast, PO2, BE and glucose levels in the samples were markedly altered within the first hour.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3606Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]