Homosisteinin İndüklediği Oksidatif Stres Üzerine Siyah Üzüm Suyunun Koruyucu Etkisi
Özet
Oksidatif sisteme dahil olduğu bilinen homosistein, bir amino asit olup, bir çok patolojik nedenden dolayı, plazmadaki düzeylerinin yükselmesiyle hiperhomosisteinemi meydana gelmektedir. Bu olay aynı zamanda oksidatif stresi indükleyen bir durumdur. Oksidatif stres sonucu reaktif oksijen türleri (ROS) meydana gelir ve bunlar da lipid peroksidasyonu ve membran hasarının gelişmesine yol açarlar. Vücudumuzda ROS’un zararlı etkilerine karşı antioksidan savunma mekanizması ve oksidanların oluşturduğu hasarı onaran antioksidanlar bulunmaktadır. Siyah üzümde yüksek düzeyde bulunan flavonoidler gibi fenolik bileşikler, oksidanlara bir hidrojen aktararak etkisiz hale getirirler.
Bu çalışma, 30 gün boyunca homosistein verilen ratlarda antioksidan enzim düzeylerinde gerçekleşecek değişimler ve bu değişimlere siyah üzüm suyunun etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 32 Sprague dawley erkek rat kullanıldı ve hayvanlar kontrol, siyah üzüm, homosistein ve siyah üzüm + homosistein grupları olarak 4 gruba ayrıldı. Çalışmanın sürdüğü 30 gün boyunca, kontrol grubuna her gün gavajla musluk suyu ve intra peritonal olarak serum fizyolojik uygulandı. Siyah üzüm grubuna her gün 10ml/kg dozda üzüm suyu gavajla verildi. Bunun yanında 1ml/kg serum fizyolojik i.p. olarak uygulandı. Siyah üzüm + homosistein grubuna günlük 1mg/kg homosistein i.p. olarak ve 10 ml/kg miktarında üzüm suyu gavajla verildi.
Çalışmada, oksidatif stresin göstergesi olan plazma malondialdehit (MDA), plazma karbonil ve antioksidan kapasitenin göstergesi olarak eritrosit glutatyon (GSH), plazma sülfhidril (SH) gruplarının düzeyleri ve eritrosit katalaz (CAT) ile eritrosit süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri tayini yapıldı. Çalışma sonucunda, siyah üzüm grubunda eritrosit GSH ve eritrosit CAT düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmış olduğu, bununla beraber plazma MDA düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. Homosistein grubunda ise plazma MDA ve karbonil düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı ve plazma –SH ve eritrosit SOD düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. Siyah üzüm + Homosistein grubunda ise, Homosistein grubu ile karşılaştırıldığında plazma –SH, eritrosit GSH, eritrosit CAT düzeylerinin anlamlı derecede yükseldiği tespit edildi.
Sonuç olarak, siyah üzüm suyunun plazma MDA düzeylerini azaltarak ve eritrosit GSH düzeylerini ve eritrosit CAT aktivitesini artırarak, homosisteinin indüklediği oksidatif stresi azalttığı tespit edilmiştir. Homocysteine belonging to oxidative stress, is an aminoacid, and due to increase in plasma level, hyperhomocysteinemia takes place. As a result of oxidative stress, reactive oxygen species (ROS) occur and they causes lipid peroxidation and membrane demolitions. There are antioxidant defence system versus ROS harmful effect and antioxidants repairing injuries. Antioxidant-dependent phenolic compounds, such as flavonoids rich enough in purple grape by transmitting a single hydrogen to oxidant make these harmful phenomenas ineffective.
This study carried out to determine the effect of grape juice on changes of antioxidant enzyme level in rats for 30 days. 32 Sprague dawley rat were used and study was conducted in four different groups; control, purple grape juice, homocysteine and homocysteine + purple grape juice. Daily normal water and serum physiologic as intra peritonal were given to control group. Daily 10 ml/kg dose grape juice with gavage was given to purple grape juice group. Besides 1 ml/kg serum physiologic was given. 1 mg/kg homocysteine as i.p. and 10 ml/kg grape juice were given to homocysteine + grape juice group.
Plasma malondialdehide (MDA), plasma carbonyl, erythrocyte glutation (GSH), plasma sulfhydril (SH), erythrocyte catalaz and erythrocyte superoxide dismutase (SOD) activities were determined. Results revealed that in grape juice group, erythrocyte GSH and erythrocyte CAT levels were found as significantly higher than control group. However, plasma MDA level significantly decreased. In Homocysteine group, plasma MDA and carbonil levels significantly increased and plasma –SH and erythrocyte SOD levels significantly decreased than control group. In purple grape + homocysteine group, if compered to homocysteine group, plasma –SH, erythrocyte GSH and erythrocyte CAT levels significantly increased.Results as signed that by decreasing MDA level, increasing GSH level and erythrocyte CAT activity grape juice makes decrease oxydative stress induced by homocystein.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3786Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]