Afyon’da Tüketime Sunulan Tavuk Karkas ve Tavuk Eti Örneklerinde Salmonella spp. Varlığının Klasik Kültür Tekniği ile Saptanması
Özet
Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan 50 adet broiler karkas, 50
adet tavuk kanadı, 50 adet tavuk göğüs eti ve 50 adet tavuk budundan oluşan toplam
200 adet tavuk eti örneği, Salmonella spp. varlığı yönünden analiz edilmiştir.
Örneklerde, Salmonella spp. varlığı ISO 6579 referans metodu kullanılarak, klasik
kültür tekniği ile tespit edilmiştir.
Bu çalışmada 200 adet tavuk eti örneğinin 13’ünde (% 6,5) Salmonella spp.
izole edilmiştir. Analiz edilen 50 adet kanat, 50 adet but, 50 adet göğüs eti ve 50 adet
broiler karkas numunesinden sırasıyla 5 (% 10), 4 (% 8), 3 (% 6) ve 1 (% 2) adet
Salmonella izole dilmiştir.
Belirlenen bu kontaminasyon seviyesi personel, ekipman ve kesimhane
ortamının yetersiz hijyen koşullarından kaynaklanabilmektedir. Sonuç olarak ürünler
için Salmonella eliminasyonunda bir HACCP programının geliştirilmesi
önerilmektedir. In this study, the incidence of Salmonella spp. was investigated from 200 broiler cuts
that 50 samples of the broiler, 50 samples of the chicken wing, 50 samples of chicken
breast meat, 50 samples of the chicken leg obtained from retail market in
Afyonkarahisar Province. The presence of Salmonella spp.in the broiler various cuts
was determined by conventional culturel technique. The Salmonella spp. was
isolated and identificated by ISO 6579 refences method.
In this study, 13 (6,5 %) Salmonella strains were isolated from 200 broiler
cuts. Salmonella serotypes which isolated from broiler samples, 50 chicken wing, 50
chicken leg, 50 chicken breast meat, 50 whole broiler carcasses as 5 (10 %), 4 (8 %),
3 (6 %) and 1 (2 %), respectively.
This contamination level can be explained by poor hygiene of personel,
equipment, and operating place. As result of study, finally it’s suggested that
developıng an HACCP program for the products is likely to be very useful in
eleminating the Salmonella spp.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3907Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]