Etanolün Oluşturduğu Karaciğer Hasarı Üzerine Quercetinin Etkisi
Abstract
Alkolik karaciğer hastalığı, kronik etonol tüketiminin neden olduğu önemli bir
sağlık sorunudur. Etanol tüketimini takiben sırasıyla inflamasyon, nekroz,
steatohepatit, fibrozis ve siroz gelişebilmektedir. Bu patolojik durumlar
inflamasyon ve oksidatif hasarın rolü ile açıklanabilir.
Quercetin (3,5,7,3’,4’-Pentahidroksiflavon) eksojen kaynaklı bir
antioksidan flavonoid olup, çeşitli mekanizmalarla oksidatif hasarı ve hücre
ölümünü engellerler; oksijen radikallerini temizler, lipid peroksidasyonuna
karşı koruma sağlar. Antiinflamatuar, antioksidan, antitrombotik,
antibakteriyal, antiviral, antialerjik ve antitümöral gibi klinik özellikleri vardır.
Bu çalışmanın amacı ratlarda alkolik karaciğer hastalığında oksidatif
stres ve inflamasyona karşı quercetin tedavisinin koruyucu bir rolünün olup
olmadığını değerlendirmektir.
Bu amaçla, 25 Adet Sprague-Dawley yetişkin erkek rat 4 gruba ayrıldı:
1. Kontrol grubu (K); İntragastrik olarak serum fizyolojik (SF) verildi (2
ml/gün). 2. Alkol grubu (EtOH); İntragastrik olarak %80 (v/v)’lik EtOH (1
ml/gün) ve SF (1 ml/gün) verildi. 3. Quercetin grubu (Q); quercetin (1 ml/3
gün) ve SF (1 ml/gün) verildi. 4. Alkol+Quercetin grubu (EtOH+Q); Alkol
verilmeden 2 saat önce quercetin verildi. Quercetin (3 g) 100 ml SF ile
süspanse edildi. 30 gün sonra ratların karaciğer numuneleri alındı ve
çalışılıncaya kadar -20 °C’de saklandı.
Karaciğer homojenatında, lipid peroksidasyonunun göstergesi olarak
tiyo barbitürikasit reaktif ürünleri (TBARS) düzeyleri, protein oxidasyonunun
göstergesi olarak da protein karbonil düzeyleri, antioksidan kapasitenin
göstergesi olarak redükte glutatyon (GSH) ile protein sülfidril (SH) gruplarının
düzeyleri ve katalaz (CAT) ile süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktiviteleri,
inflamatuar proçesin göstergesi olarak da proinflamatuvar sitokinlerden tümör
nekroz faktör-alfa (TNF-α) ve interferon–gama (IFN-γ) düzeyleri ölçüldü.
Yapılan çalışmalar sonucunda EtOH grubunda kontrol grubuna göre
artmış TBARS, protein karbonil seviyeleri, TNF-α ve IFN-γ düzeyleri ile
azalmış GSH, SH düzeyleri ve düşük CAT aktivitesi gözlendi. EtOH+Q
grubunda ise EtOH grubuna göre azalmış TBARS, protein karbonil düzeyleri,
TNF-α ve IFN-γ düzeyleri ile artmış CAT aktivitesi, GSH ve SH düzeyleri
bulundu. SOD aktivitesi ise gruplar arasında farklılık göstermedi.
Sonuç olarak, quercetinin karaciğer TBARS, karbonil, TNF-α ve IFN-γ
düzeylerini azaltarak, SH ve GSH düzeyleri ile CAT aktivitesini arttırarak,
alkolik karaciğer hastalığı patogenezi üzerine olumlu etki gösterdiği tespit
edilmiştir. Quercetinin antioksidan ve antiinflamatuvar etkilerinden dolayı
alkolün neden olduğu hasara karşı karaciğer hücrelerini koruduğunu
gösterdik. Alcoholic liver disease is a primary health problem of chronic ethanol
consumption. Inflammation, necrosis, steatohepatitis, fibrosis and cirrhosis of
liver could develop after ethanol consumption, respectivelly. The
pathogenesis could be explained by role of inflammation and oxidative
damage.
Quecetin (3,5,7,3’,4’-pentahydroxyflavone) is an exogen antioxidant
flavonoid. It prevents oxidant injury and cell death via several mechanisms;
such as scavenging oxygen radicals, protecting against lipid peroxidation,
and chelating metal ions. It has been recognized for having clinical
properties, such as antiinflammatory, antioxidant, antithrombotic,
antibacterial, antiviral, antihistaminic, antitumoral activities.
The aim of the present study is to evaluate whether the quercetin
treatment could have a protective effect against oxidative stress and
inflammation in alcoholic liver injury in rats or not.
For this purpose, twenty five male Sprague-Dawley rats (adult) were
divided four groups: 1. Control group (C); received saline, intragastrically (2
ml/day). 2. Alcohol group (EtOH); received EtOH, (1 ml/day, 80% v/v)
intragastrically and saline (1 ml/day). 3. Quercetin group (Q); received
quercetin (1 ml/3day) and saline (1 ml/day). 4. Alcohol+Quercetin group
(EtOH+Q): Quercetin (1 ml/3day) was introduced 2 h before EtOH
administration (1ml 80% v/v). Quercetin (3 g) was suspened in 100 ml of
saline. Liver samples were taken after 1 month and stored at -20 °C until the
analyses.
Thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) levels as an indicator
of lipid peroxidation, content of protein carbonyl as an indicator of protein
oxidation, the levels of reduced glutathion (GSH) and protein sulphydril
groups (SH) and catalase (CAT) and superoxid dismutase (SOD) activities as
indicator antioxidant capacity and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and
interferon–gamma (IFN-γ) levels from proinflammatory cytokines, as an
indicator of inflammatory process and have been estimated in the
homogenates of liver.
As a result of these measurements, it has been shown that increased
tissue TBARS, protein carbonyl groups, TNF- α and IFN-γ and decreased
GSH, SH levels and decreased CAT activities in EtOH group were found
when compared to C group. Decreased plasma TBARS, protein carbonyl
groups, TNF-α and IFN-γ levels and increased GSH and SH levels and
increased CAT activities in EtOH+Q group were also found when compared
to EtOH group. The SOD activities were not significantly different from other
groups.
In conclusion, it has been shown that quercetin has positive effects on
pathogenesis of alcoholic liver disease by decreasing the levels of TBARS,
carbonyl, TNF-α and IFN-γ, increasing the levels of SH and GSH and
activities of CAT. We shown that quercetin is of benefit by protecting cells
from the harmful effects of alcoholl or at least it reduces the damage.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]