Postoperatif Dönemdeki Hastaların Beslenme Konusundaki Bilgi Düzeyleri ve Hemşirelerin Etkinliği
Abstract
Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve
Uygulama Hastanesi genel cerrahi servisinde yatmakta olan 120 erişkin hastanın
beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve hemşirelerin etkinliğini belirlemek amacıyla
yapılmıştır.
Veri toplama aracı olarak karşılıklı görüşme yöntemi ile uygulanan 30 soruluk
bir anket formu kullanılmıştır.
Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon, One Way
ANOVA testleri ve yüzdeleme yöntemi kullanılmıştır.
Araştırma hastaların kişisel özellikleri, yeme sorunları nedenleri, yeme
sorunlarıyla kimlerin ilgilendiği ve ilgilenmelerini istedikleri, hemşirelerin bu konuda
etkinliğini kapsamaktadır.
Çalışmamızın sonuçlarına göre; bireylerin beslenme konusunda bilgileri ve
hemşirenin etkinliğinde; bireylerin kadın ya da erkek olması, okur-yazar ve meslek
durumlarının farklı olması önemli bir rol oynamamaktadır. Ancak evli ve bekar kesim
ile 55 ve altı yaş gruplarında olanlarda beslenme konusu ile hemşirelerin etkinlikleri
düşük seviyede bulunmuştur. Bu nedenle hastaların beslenme konusundaki bilgi
düzeylerinin arttırılması için hemşirelerin beslenme konusunda faaliyetlerini arttırmaları
gerekmektedir. The purpose of the present study is to determine the nutrition knowledge level
of 120 adult hospitalizied patients in Afyon Kocatepe Üniversitesi general surgery serv
ice and the effectiveness of nurses’s on the nutrition of the patients. A public survey
form including 30 questions was used for collecting the data.
Pierson carrelation and One- Way ANOVA tests and percentage method was
used for evolution of the collected data.
The research contains the personel characteristhics of patients, causes of feeding
and whom the patients wonder to concer their feeding problems and effectiveness of
nurses.
According to results of our research;
The difference of the genders, the education levels and the occupations of the
patients do not play an important role on the knowledge of nutrition and the
effectiveness of nursing services.
But the effectiveness of nurses about the nutrition of the patients in the group
who is single or married, in other words not widow or widowers, and under 55 years was
found low. Because of this, the nurses have to improve themselves in order to increase
the knowledge levels of nutrition.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]