Diyete Farklı Miktarlarda Yucca Schidigera Tozu Katılmasının Sıçanlarda Plazma Leptin, İnsulin ve Tiroid Hormonları ile Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkilerinin Araştırılması
Özet
Saponin içerikli bitkilerin özellikle hipokolesterolemik, hipoglisemik, antiinflamatuar ve
antiprotozoal etkileri yıllardır araştırılıyor olmasına karşın, enerji metabolizmasında rol alan
hormonlarla etkileşimlerini ele alan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu tez, steroid
saponin içeren Yucca schidigera’nın metabolik hormon düzeylerine ve bazı biyokimyasal
parametrelere etkilerinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 15 adet 2-3
aylık erkek Sprague-Dawley sıçan içeren biri kontrol, ikisi deneme olmak üzere toplam 3
grupta yapılmıştır. Kontrol Grubu (KG) standart rat yemi ile; 100 ppm Y. schidigera grubu
(100 ppm YS) standart rat yemi+100 ppm Y. schidigera tozu (Sarsaponin 30®) ve 200 ppm
Y. schidigera grubu (200 ppm YS) standart rat yemi+200 ppm Y. schidigera tozu (Sarsaponin
30®) ilave edilmiş deneme rasyonuyla 30 gün boyunca ad libitum beslenmişlerdir.
Çalışmamızda plazma leptin seviyesi KG’na göre her iki deneme grubunda da önemli düzeyde
artmıştır (p=0,000). 100 ppm YS Y. schidigera ilavesi plazma insulin düzeylerini hem, hem de
200 ppm YS ilave edilen grupta KG’na göre yükseltmiştir (p=0,007). 100 ppm YS tozu ilavesi
uygulanan hayvanlardaki plazma ST3 ve ST4 değerleri dışında, her iki deneme grubunun tüm
tiroid hormon göstergelerini KG’na göre TT3 (p=0,015), ST3 (p=0,021), TT4 (p=0,022), ST4
(p=0,019)’ü istatistiksel olarak azaltmıştır. Plazma glikoz düzeyleri deneme gruplarının
ikisinde de istatistiksel önemde düşmüştür (p=0,029). Y. schidigera verilen gruplarda plazma
total kolesterol (p=0,000), trigliserit (p=0,000) ve LDL (p=0,000) düzeyleri KG’na göre
istatistiksel olarak düşük, plazma HDL (p=0,002) düzeyi ise, istatistiksel önemde yüksek
bulunmuştur. Diyete 100 ppm YS ilavesi, 200 ppm YS ilavesine göre daha fazla kolesterol
düşüşüne yol açmıştır. Öte yandan diyete 200 ppm YS ilavesi plazma trigliserit ve LDL
düzeylerini 100 ppm YS verilmesine oranla istatistiksel olmamakla birlikte daha çok
düşürmüştür. Bulgularımız Y. schidigera ilavesinin plazma HDL seviyelerini yükselttiğini
göstermektedir. HDL artışı bildiren bu bulgu, HDL düzeyinin değişmediği ileri sürülen diğer
çalışmalardan ayrılmaktadır. Plazma üre-N düzeyi deneme gruplarında KG’na göre istatistiksel önemde düşük olarak saptanmıştır (p=0,000). Plazma total protein düzeyi Y.
schidigera ilaveli gruplarda KG’na göre istatistiksel olmayan bir azalma göstermiş (p=0,134),
yine bulgularımıza göre deneme gruplarında istatistiksel önemde olmamakla birlikte serum β-
karotin düzeyi artarken (p=0,366), serum A vitamini seviyeleri düşmüştür (p=0,693).
Önemli düzeyde artan plazma leptin seviyelerinin Y. schidigera’nın ihtiva ettiği saponinler
yanısıra fenolik maddeler, fiber, resveratrol ve stilbenler gibi fitokimyasallardan
kaynaklanabileceği ve organizmada yağ doku artışına yol açabileceği düşünülmektedir.
İnsulin artışı kan glikozunun karaciğerde glikojen, yağ dokuda ise, yağ asiti şeklinde
depolanmasına yol açarak yemden yararlanmayı artırabileceği ve verim performansını
yükselteceği; Y. schidigera’nın hipoglisemik ve hipokolesterolemik etkilerinin pet
hayvanlarda diabetes mellitus oluşumunu baskılamada yararlı olabileceğini göstermektedir.
Tez çalışmamızda Y. schidigera’lı gruplardaki artmış plazma HDL düzeyleri literaratür
açısından farklı bir referans niteliğindedir ve ateroskleroz ile diğer kardiyovasküler sorunlara
karşı önemli bir destek oluşturabilir. Steroidal saponin içeriği ile dikkat çeken Y. schidigera,
kolesterol ve amonyak bağlayıcı, üreaz aktivitesini önleyici ve azot metabolizmasını
düzenleyici bir bitki olarak hayvanlarda verimin artırılmasına katkı sağlayabilir. Sıçanlarda
diyete uyguladığımız Y. schidigera’nın hayvanlarda protein emilim ve sindirimini dikkate
değer düzeyde azaltmamış olması ve serum β-karotin düzeylerini hafif de olsa artış yönünde
etkilemesi antioksidan statü açısından olumlu karşılanabilir.
Sonuç olarak; elde edilen veriler, kronik sindirim bozukluklarının önlenmesi ile enerji
metabolizması ve hormonal işleyişin düzenlenmesinde koruyucu hekimlik uygulamalarına
katkı sağlayabilecektir. Ayrıca Y. schidigera’nın insanlar için yeni bir fitokimyasal besin
desteği, hayvanlar için ise, yeni bir rasyon bileşeni olarak değerlendirilebileceği
düşünülmektedir. Although, hypocholesterolemic, hypoglycemic, anti-inflammatory, and antiprotozoal effects
of saponin containing plants have been investigated largely, studies in their interactions with
hormones playing a role in energy metabolism, are rare. The present thesis was carried out to
investigate the effects of Yucca schidigera, which contains steroid saponin, on metabolic
hormon levels and certain biochemical parameters. Our study was carried out on 15 Sprague-
Dawley rats, aged 2-3-months-old divided into 3 groups as a control and 2 study groups.
While control group (CG) was fed with standard rat diet; 100 ppm Y. schidigera group (100
ppm YS) was fed with standard rat diet + 100 ppm Y. schidigera powder (Sarsaponin 30®)
whereas 200 ppm Y. schidigera group (200 ppm YS) was fed with standard rat diet + 200 ppm
Y. schidigera powder (Sarsaponin 30®) for 30 days ad libitum.
In our study, plasma leptin level was elevated in both study groups compared to the CG group
(p=0.000). Addition of Y. schidigera has elevated plasma insulin levels in both study groups
compared to that of CG (p=0.007). Except the plasma ST3 and ST4 levels in animals fed on
100 ppm YS, all the thyroid hormon indicators in both study groups showed a statistically
significant drop compared to CG (TT3 (p=0,015), ST3 (p=0,021), TT4 (p=0,022) and ST4
(p=0,019). Plasma glucose levels showed a statistically significant decrease in both study
groups (p=0,029). While in groups fed with Y. schidigera; plasma total cholesterol (p=0,000),
triglyceride (p=0,000) and LDL (p=0,000) levels were statistically lower than the CG group;
plasma HDL (p=0,002) level was found to be statistically high. Hundred ppm addition to diet
caused more drop in cholesterol level than that of 200 ppm YS addition. On the the other
hand, 200 ppm YS has decreased the plasma triglyceride and LDL levels more than that of
100 ppm YS, albeit not at a significant amount. Our results show Y. schidigera added group as
causing an increase in plasma HDL levels. This result reported a HDL elevation, which differs
from other studies reported HDL as unchanged. Plasma urea nitrogen level was determined to
be statistically low in study groups compared to the CG group (p=0,000). Plasma total protein
level was decreased without statistically in study groups compared to the CG (p=0,134); again not statistically significant, β-carotene level was increased (p=0,366) and serum vitamin A
level was dropped (p=0,693).
The cause of the significant elevated plasma leptin levels are thought to be due to saponins,
phenolic agents, fiber, resveratrol, and stilbenes. Because increase in insulin level cause blood
glucose to be stored as glycogen in liver and as fatty acid in fat tissues and thus elevating the
feed conversion ratio and productivity; hypoglycemic and hypocholestrolemic effects of Y.
schidigera may be of use in suppressing the development of diabetes mellitus in pet animals.
Elevated plasma HDL levels shown in our thesis present a different reference regarding the
related literature and may indicate an important support against atherosclerosis and other
cardiovascular problems. Y. schidigera, attracting attention for its steroidal saponin content,
may contribute to development of yield performance through binding of cholesterol and
ammoniac, inhibiting urease activity, and regulating nitrogen mechanism. Because Y.
schidigera applied to the rations of the rats not reduced the protein absorption and digestion
significantly, and slightly elevated the serum β-carotene levels, antioxidant status of it can be
considered as positive effects.
In conclusion, obtained data may contribute to methods of preventive medicine in preventing
digestive disorders and regulating energy metabolism and hormonal functions. Furthermore,
while Y. schidigera is considered to be a new phytochemical nutrient for human being, it is
also thought to be a new ration component for animals.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3999Koleksiyonlar
- Doktora Tezleri [154]