Yumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Kanola ve Ayçiçeği Küspelerinin Birlikte Kullanılmasının Performans ve Bazı Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Abstract
Bu araştırma yumurtacı bıldırcın rasyonlarında kanola küspesi (KK) ile ayçiçeği küspesinin (AK) birlikte (KA)
kullanılmasının performans ve bazı yumurta kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada
toplam 192 adet (128 dişi ve 64 erkek) sekiz haftalık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) her biri 48 bıldırcından
oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubuna ayrıldı. Her bir grup da 12 bıldırcından oluşan 4 alt gruba ayrıldı. Kontrol grubu
kanola ve ayçiçeği küspesi ilavesi yapılmayan mısır-soya fasülyesi küspesi temeline dayanan rasyonla beslendi. Deneme
gruplarının rasyonlarında kanola ve ayçiçeği küspeleri birlikte eşit miktarda % 10 (KA10), 20 (KA20) ve 30 (KA30)
düzeylerinde kullanıldı. Deneme 8 haftada tamamlandı. Araştırmada yumurta veriminin KA20 ve KA30 gruplarında
kontrol ve KA10 grubuna göre azaldığı belirlendi (p<0,05). Yemden yararlanma oranının KA30 grubunda kontrol ve
diğer gruplara göre olumsuz etkilendiği tespit edildi (p<0,05). Başlangıç ve son canlı ağırlıklar, yem tüketimi, yumurta
ağırlığı, şekil indeks, kabuk kalınlığı, ak indeks, sarı indeks, Haugh birimi ve sarı renk indeksinin rasyonlara ilave edilen
KA’dan etkilenmediği belirlendi (p>0,05). Sonuç olarak, yumurtacı bıldırcın rasyonlarına % 5 kanola ve % 5 ayçiçeği
küspelerinin birlikte ilavesinin performans ve bazı yumurta kalite özellikleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı
ifade edilebilir. This study was conducted to determine the effects of using canola meal (CM) and sunflower meal (SM) in combination
(CS) in laying quail diets on performance and some egg quality traits. A total of 192 (128 females and 64 males) eightweek-old
Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) divided into one control group and three treatment groups
containing 48 quails. Each group was divided into four replicate groups each containing 12 quails. The control group
was fed diet containing corn-soybean meal basis without CS. The CS was used at level of 10% (CS10), 20% (CS20), and
30% (CS30) in treatment diets (in each treatment C and S ratio is 1:1). The experimental period was lasted for 8 weeks.
The results showed that egg production decreased in the CS20 and CS30 groups compared with the control and CS10
groups (p<0,05). Feed conversion ratio impaired in the CS30 group compared with the control and the other groups
(p<0,05). Dietary CS supplementation did not affect initial and final body weights, feed intake, egg weight, shape index,
shell thickness, albumen index, yolk index, Haugh unit and yolk color index (p>0,05). As a result, it may be stated that
supplementation of 5% canola meal and 5% sunflower meal in combination to diets had no any adverse effect on the
performance and some egg quality traits in laying quails.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
8Issue
1Collections
- Cilt 8 : Sayı 1 [13]