Evlerdeki gizli tehlike; turşu kur içmeye bağlı özofagus korozyonu
Abstract
Çocuklarda kostik madde içimi nedeni ile gelişen
özofagus yanıkları ülkemiz gibi gelişmekte olan
ülkelerde oldukça sık görülmektedir. Bu yazıda
yerel ve ulusal firmalar tarafından üretimi olan
ve halk arasında "turşu kur" ismiyle bilinen,
turşu yapımında kullanılan ürünün içimine
bağlı özofagus yanığı gelişen 4 yaşında kız hasta
sunulmuştur. Turşu yapım solüsyonları market
raflarında kolaylıkla bulunmaktadır ve bazıları
içerdikleri asetik asit nedeniyle zararlı olabilirler.
Diğer korozif ürünlerin aksine gıda yapımında
kullanılması nedeniyle ailelerin tehlikeli
görmediği bu ürünler hakkında farkındalığın
artırılması amaçlanmıştır. Esophageal burns due to caustic substance ingestion
are frequently observed in developing
countries. In this report a 4-year-old girl is presented
with esophageal burn due to the ingestion
of the substance used to prepare pickles
that produced by a local company and known
as pickling solution among the people. Pickling
solutions are products that can easily be found
on the shelves of grocery stores and some can
be harmful because they contain acetic acid.
It’s aimed to raise awareness about these products
because unlike other corrosive products
the families don’t see the danger as it is used in
making food.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
16Issue
2Collections
- Makaleler [452]