İzzet Melih’in Sermed Adlı Romanının Çeviriyazı Ve İncelenmesi
Künye
Oral Cansu Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Afyonkarahisar İzzet Melih’in Sermed Adlı Romanının Çeviriyazı Ve İncelenmesi Transcrıptıon And Analyzıng Of The Novel “Sermed” By İzzet MelihÖzet
Fecr-i Âti, Servet-i Fünûn dergisinin kapatılmasıyla dağılan Edebiyat-ı Cedîde topluluğunun Türk edebiyatındaki boşluğunu doldurma adına ortaya çıkmış bir edebî harekettir. Bu edebî hareket “sanat şahsî ve muhterem” ilkesiyle Türk edebiyatına damgasını vurmuştur. 20 Mart 1909’da Hilâl Matbaası’nda ilk toplantılarını yapan bu edebî hareketin sanatkârları, bundan bir yıl sonra da hazırlamış oldukları beyannamelerini yayınlarlar. İşte Türk edebiyatında beyanname ile oluşmuş ilk edebî topluluk olma vasfını taşıyan Fecr-i Âti üyelerinden biri de İzzet Melih’tir. İzzet Melih, Fecr-i Âti’de adını daha çok romancı kimliğiyle duyurmuştur.
Romanlarında genellikle ferdî konuları işleyen İzzet Melih, kadın-erkek çatışması etrafında aşk temasını ele alır. Nitekim bu tezde ele alıp incelemeye çalıştığımız Sermed romanı da basit bir aşk üzerine kurulmuştur. Kahramanların birbirleriyle ve de kendi içlerinde yaşamış oldukları çatışmalar dikkate değer niteliktedir. Fecr-i Âti is a literary movement which appeared in order to fill the gap of the Edebiyat-ı Cedide group after Servet-i Funun magazine had been closed. This literary movement is very essential in Turkish Literature with its principle - “Art is personal and respected”. The writers of this literary movement held their first meeting in Hilal Press on 20 March 1909 and they published their decleration which was prepared by themselves one year later. İzzet Melih was one of the members of Fecr-i Âti which is the first literary group appearing after a decleration. İzzet Melih is better-known by his novelist identity.
İzzet Melih who usually handles individual subjects writes about love turning around man and woman conflict. However, the novel Sermed which will be analyzed in this thesis is based on a simple love theme. The characters’ conflict with themselves and with each other is remarkable.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4104Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]