Sarayköy ve Çivril Ovaları’nda ( Denizli ) Klimatik Süreçlerin Tarımsal Ürün Çeşitliliğine Etkisi
Özet
Bu çalışma Denizli ili, Sarayköy ilçe sınırı içerisinde yer alan; Sarayköy Ovası ve Çivril ilçe sınırı içerisinde yer alan Çivril Ovası’nı kapsamaktadır. Belirlenen bu iki istasyon ikilim verilerinden yararlanılarak; klimatik özellikleri çeşitli formül ve yöntem aracılığıyla belirlenmiştir. İlçelerin tarımsal üretim verileri, üretim miktarlarıyla ele alınarak, tarımsal üretimin seyri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Sarayköy’den Çivril’e değişen fiziksel koşulların yanı sıra sıcaklık ve yağış koşulları da değişmiştir. Sarayköy’de yıllık ortalama 17°C olan sıcaklık, Çivril’de 13,7°C’ ye düşmüştür. Sıcaklık rejim tipleri ve yağış rejim tipleri de farklılık göstermiştir. Araştırma sahalarında yetiştirilen tarım ürünlerinin başında; Buğday, Arpa, Pamuk, Ayçiçeği, Elma, Nar, Üzüm, Zeytin, Domates ve Biber gelmektedir. Klimatik koşullardaki değişiklik tarım ürünü çeşitliliğine doğrudan yansımıştır. Tarım ürünlerindeki miktarın değişmesine iklim değerlerinin etkili olduğu görülmektedir. This study includes saraykoy plain in Denizli, Saraykoy and Civril plain in Civril. By taking advantage of the climatic data of these two statitons, their climatic characteristics were determined through various formulations and methods. The agricultural production course was revealed by handling the agricultural production data of these districts.
The conditions of temperature and precipation also changed as well as changing physical geography conditions from Saraykyy to Civril. The annual average temperature of 17 °C in Saraykoy has fallen 13,7°C in Civril. Agricultural products grown in the studuy area: wheat, barley, cotton, helianthus, apple, fig, grape, olive, tomato and pepper. The change in climatic conditions has reflected the diversity of agricultural product. It seems that the climate valves have affected the amount of agricultural products.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4115Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]