Multipl skleroz hastalarının hastalık öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması
Abstract
Amaç: Bu araştırma multiple skleroz hastalarının hastalık
öncesi ve sonrası besin çeşitliliğinin incelenmesi amacıyla
yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma İç Anadolu Bölgesinde bir
ilde bir Multiple Skleroz Derneği’ne kayıtlı hastalar ile yapılmıştır.
Araştırmanın evrenini yukarıda belirtilen derneğe kayıtlı 473 hasta oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine
gidilmeden evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır.
Fakat araştırma planlı eğitim–seminer faaliyet günlerinde
derneğe gelen 103 multiple skleroz hastası ile gerçekleşmiştir. Hastalardan 16’sı araştırmaya katılmayı kabul etmemiş
ve hastalardan 7’si ise anketi tam doldurmamıştır.
Araştırma 80 hasta ile tamamlanmıştır.
Bulgular: Araştırma kapsamına alınan hastaların %73.8’i
kadın, %58.7’si evli ve %68.6’sı ise sigara kullanmamaktadır.
Hastaların hastalık öncesi tam tahıl ve kepek ekmek
tüketimi %28.5 hastalık sonrası ise %44.5 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Hastaların hastalık öncesi ve sonrası tam tahıl ve
kepek ekmek tüketiminde belirgin bir artış bulunmuştur.
Multiple skleroz hastaları ile beslenme konusunda daha
geniş araştırmalar planlaması önerilebilir. Objective: This study was carried out to determine comparison
eating habits before and after disease of patients
with multiple sclerosis.
Material and Methods: Research was conducted with
patients enrolled in the Multiple Sclerosis Society in a
province in Central Anatolia Region. Population of the
research consisted of 473 patients with the above-mentioned
associations registered. All the population into
were included in the study without sampling methods.
Research was held with the 103 MS patients in the days
of planned training-seminar activities of the association.
16 patients did not want to answer to the questionnaire
and 7 patients gave incomplete data for questionnaires.
Research was completed with 80 patients.
Results: 73.8% of the patients enrolled in the study
were female, while 58.7% were married and 68.6% are
non-smokers. In this study was found a significant increase
in consumption whole grains and bran bread after the
disease (p<0.05).
Conclusion: It is recommended further investigation
with MS in nutrition planning.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp DergisiVolume
17Issue
1Collections
- Kocatepe Tıp Dergisi [154]