Şizofreni hastalarında talamustaki hacimsel değişikliklerin stereolojik yöntem ile araştırılması
Abstract
Bu çalışmadaki amacımız şizofreni (SCZ) hastalarda talamusun hacimsel yapısını stereolojik bir çalışmayla incelemek ve bu hacimsel yapının klinik bulgularla olan ilişkisini araştırmaktı.
Çalışmamıza 18-65 yaş grubundaki AKÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde yatarak tedavi gören ve hastanın yatışı sırasında Manyetik Resonans (MR) görüntülemesi incelenen ve istenilen demografik ve klinik bilgileri kayıtlı olan 21 SCZ hastası ile her bir MR incelemesi için radyolog raporu gözden geçirilen ve herhangi bir patolojik bulgu içermeyen 18-65 yaş grubundaki 21 sağlıklı gönüllü dahil edildi.
Sağ, sol ve toplam talamus hacimleri şizofreni grunubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalmıştı (0.001<p, her üç parametrede). PANSS skalasının pozitif, negatif ve genel psikopatoloji alt ölçek puanları ile talamus hacimleri arasında korelasyon bulunamamıştır. Ayrıca sırasıyla sol talamus ve total talamus hacimleri ile hasta yaşı (r:0,64; p ˂0,01 / r:0,59; p˂0,01 ) ve hastalık başlangıç yaşı arasında (r:0,52; p:0,01 / r:0,48; p:0,02) istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon vardı.
Sonuç olarak talamus, şizofreninin patofizyolojisinde yer almaktadır. The aim of the study was to examine the thalamus volume and to investigate relationship between this volume structure and clinical symptoms by stereological study in schizophrenia patients This retrospective study was performed on 21 patients with schizohrenia admitted to the inpatients psychiatry clinic of university hospital of Afyonkarahisar in Turkey. Patients who had MRI scans and medical history included sociodemografic and clinical information. The control group consisted of 21 healthy individuals from the community. They age and sex mathed with patientgroup. Right, left, and total thalamus volumes of patients were significantly smaller than those of controls. In additional to, left and total thalamus volumes were positive correlated with the age of patient and age of onset (p<0.01, p:0.02, respectively). Thalamus may play a role in pathophysiology of schizophrenia.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]