The Effect of Mentha Spicata L. Dry Powder and its Different Types Extracts on Certain Biochemical Parameters and Total Anti-oxidant Capacity
Abstract
The plant Mentha spicata, or peppermint, is member of the Labiatae family, commonly used in the treatment of
loss of appetite, common cold, bronchitis, sinusitis, fever, nausea and vomiting, and indigestion as a herbal
agent.Although anti-oxidant effects of flavonoid containing plants have been investigated largely, studies in
their interactions with enzymatic and nonenzymatic antioxidants and vitamins together with dead mentha
powder are rare.The present thesis was carried out to investigate the effects of certain biochemical parameters
and Mentha spicata, on antı-oxidant levels. Mentha spicata( peppermint), Labiatae familyasına ait bir bitkidir. İştah azalması, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit, ateş, mide
bulantısı, kusma ve hazımsızlıkta kullanılan bitkisel bir ajandır. Flavonoid içerikli bitkilerin özellikle antioksidan etkileri
yıllardır araştırılıyor olmasına karşın, kuru nane tozu ile birlikte enzimatik ve nonenzimatik antioksidanlar ile vitaminler
arasındaki etkileşimleri ele alan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu tez, Mentha spicata’nın bazı biyokimyasal
parametrelere etkilerini ve antioksidan aktivitesini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Veteriner DergisiVolume
9Issue
1Collections
- Cilt 9: Sayı 1 [8]