Polietilen Oksitin Ultrasonik Zincir Kırılması: Konsantrasyon ve Sıcaklık Etkisi
Abstract
Polietilen oksitin sulu çözeltilerde ultrasonik zincir kırılması çalışılmıştır. Çözelti konsantrasyonu ve
sıcaklığın polietilen oksit zincir kırılmasına etkileri incelenmiştir. Sonikasyon 20 kHz ultrases frekansında
sabit güç ile 1x10-3
, 2x10-3
, 3x10-3
, 4x10-3 g/mL polietilen oksit konsantrasyonlarında ve 10, 20, 30, 40 0
C
sıcaklıklarda gerçekleştirilmiştir. Polimer zincir kırılması çözeltinin spesifik viskozitesinin sonikasyon
zamanına göre değişimi cinsinden karakterize edilmiştir. Teorik Madras ve Giz zincir kırılması modelleri
viskozite ortalama molekül ağırlığı değişimini analiz etmek ve limit molekül ağırlığı – kırılma sabiti
belirlemek için kullanılmıştır. Sonuçlar viskozite-molekül ağırlığının azaldığını ve zincir kırılmasının daha
düşük sıcaklıklar ve çözelti konsantrasyonlarında daha hızlı ilerlediğini göstermektedir. The ultrasonic chain scission of polyethylene oxide was studied in aqueous solutions. The effects of
solution concentration and temperature on polyethylene oxide chains scission were investigated.
Sonication is performed at 20 kHz ultrasound frequency with fixed power at 1x10-3
, 2x10-3
, 3x10-3
, 4x10-
3 g/mL polyethylene oxide concentration and temperatures of 10, 20, 30, 40 0
C. Poymer chain scission
was charactrized in terms of the change in the specific viscosity of the solution as a function of
sonication time. Theoretical Madras and Giz chain scission models were used to analyse the viscosity
average molecular weight evaluation and determine the limit molecular weight – scission constant.
Results show that viscosity - molecular weight decreased and the chain scission proceeded faster for
lower temperatures and solution concentrations.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
17Issue
1URI
http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2017/04/012202109-116.pdfhttp://hdl.handle.net/11630/4592
Collections
- Cilt 17 : Sayı 1 [41]