Kefir ve Sağlık Açısından Önemi
Abstract
Fermente süt ürünleri içinde yoğurttan sonra önemli bir yer tutan ve herkes tarafından beğenilerek
tüketilen diğer bir ürün kefirdir. Kefir; gerek içermiş olduğu bileşenler, gerekse fermantasyon
aşamasında oluşan yeni bileşenler sayesinde insan sağlığı üzerine olumlu etkilere sahiptir. Kullanılan
sütün özelliği, yapım metodu, kullanılan kefir kültürünün mikrobiyal florası, fermantasyon şartları,
muhafaza şartları ve süresine bağlı olarak kefirin bileşiminde değişiklikler görülebilir. Son yıllarda yapılan
çalışmalarda kefirin insan sağlığına olan faydalarının arttırılması amaçlanmıştır. Fermente süt ürünleri
içerisinde önemli bir yeri olan ve aynı zamanda probiyotik özelliğiyle dikkatleri çeken kefir, başta
gastrointestinal etkileri olma üzere, kroner kalp rahatsızlıkları, antimikrobiyal, antitümör,
antikarsinojenik, antialerjik etkiler ve astım etkilerinin azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
gibi bir dizi sağlık faydasıyla ilişkilendirilmiştir. Kefir is a product which is holding and important place among fermented dairy products after yogurt
and is consumed favorably by everyone. Kefir has positive effects on human health because of the
components that the kefir contains, as well as the new components that are formed during the
fermentation phase. Changes in the composition of the kefir depending on the properties of the milk
used, the production method, the microbial flora of the kefir culture used, the fermentation conditions,
the storage conditions and the duration can be observed. In the studies that have been conducted in
recent years, it has been aimed to increase the benefits of kefir to human health. Kefir, which has an
important place in fermented dairy products and also attracts attention with its probiotic properties,
has been associated with a number of health benefits, such as mainly gastrointestinal effects,
chronotherapy, antimicrobial, antitumor, anticarcinogenic, antiallergic effects and reduction of asthma
effects, strengthening of the immune system.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
17Issue
2URI
http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2017/10/027202-834-853.pdfhttp://hdl.handle.net/11630/4679