Laparoskopik kolesistektomi olacak hastalarda eğitim ve anksiyete arasındaki ilişkinin saptanması
Abstract
Amaç: Bu çalışmada ki amaç laparoskopik kolesistektomi olacak hastaların ameliyat öncesi verilen eğitimle anksiyeteleri arasındaki ilişkileri belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde laparoskopik kolesistektominin yapıldığı genel cerrahi kliniğinde yapılmıştır. Örneklemimiz; 30’u kontrol, 30’su deney grubu olmak üzere toplam 60 hastadan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında; Kişisel veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Hasta Eğitim Formu kullanılmıştır. Veriler sayı ve yüzde analizleriyle değerlendirilmiştir. Yaş değişkeninin gruplar arası karşılaştırmasında bağımsız çift örneklem t testi, toplam ölçek puanlarının gruplar arası karşılaştırmalarında ise grup sayısının ikiden büyük olması durumunda Kruskal Wallis testi ve iki grup arası karşılaştırmalarda Mann Whitney testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin gruplar arasındaki karşılaştırmalarında ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmada p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmanın analizleri SPSS 13.0 (Chicago, IL.) programında yapılmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Hastaların yaş ortalaması 53.9 ± 12.67 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunun 21’ini kadın,9’unu erkekler oluştururken, deney grubunun 20’sini kadın, 10’unu erkek hastalar oluşturmaktadır. Cinsiyet dağılımına göre incelendiğinde ise gruplar arası fark saptanmamıştır(p=1.00 ve p>0.05). Her iki grupta da kadın olgu oranı erkeklere göre daha fazladır. Her iki grupta da okur yazar olmayanların sayısı 2 dir. Gruplar arası eğitim durumuna bakıldığında ise iki grup arasında fark saptanmamıştır(p>0.05). Kontrol ve deney grupları arasında anksiyete açısından yapılan araştırmada iki grup arasında istatistiksel olarak fark olmadığı tespit edildi (p>0.05).Laparoskopik kolesistektomi olacak hastaların anksiyeteleri incelendiğinde kadın ve erkek hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Hastaların eğitim durumlarına göre anksiyete skorları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Tüm hastaların hastane deneyimine göre toplam anksiyete skorları değerlendirildiğinde ise daha önce hastaneye yatan ve tedavi görenle, hiç hastane deneyimi olmayan hastalar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır(p>0.05) .
Hastaların ameliyat öncesi döneme ait bilgi gereksinimlerine göre eğitimin planlanması ve uygun eğitim materyalleri ile desteklenerek bilgi verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca kontrol ve deney grubunun anksiyete skorları karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark olmamasına rağmen,kontrol grubunda ki hastaların anksiyeteleri deney grubuna oranla biraz daha yüksek bulunmuştur. Purpose: The purpose of this study is that patients will be given training in laparoscopic cholecystectomy anxiety is to determine the relationship between preoperative. Materials and Methods: Research, Uludag University Faculty of Medicine department of general surgery, laparoscopic cholecystectomy was performed. Our sample, 30 control, 30'su experimental group consists of a total of 60 patients. Collection of data, personal data form, the Beck Anxiety Inventory and the Patient Education Form. The data analysis of the number and percentage were evaluated. Independent Samples t-test comparison of variables between the groups in age, total scale scores between the groups if the group number greater than two Kruskal Wallis test and Mann-Whitney test was used for comparison between the two groups. Chisquare test was used for comparison of categorical variables between the groups. In this study, p 0.05). Ratio of female patients in both groups were more likely than men. In both groups, the number of illiteracy is 2. Looking at educational attainment between the groups did not differ between the two groups (p> 0.05). The survey of experimental and control groups in 74 terms of anxiety, there was no statistically significant difference between the two groups (p> 0.05). Laparoscopic cholecystectomy patients will be examined anxiety statistically significant difference between male and female patients were not significantly different (p> 0.05). By level of education of the patients examined, no statistically significant difference was found between anxiety scores(p> 0.05). Of the total anxiety scores were assessed in all patients before hospital experience and treatment of hospitalized görenle, no significant difference was found between patients with or without hospital experience (p> 0.05). According to the information needs of patients with preoperative planning and appropriate training should be given educational material and concluded that supporting information. Anxiety scores were also compared to the control and experimental group although there was no significant difference between the two groups, the control group was slightly higher than the experimental group of patients with anxiety.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]