Biyobozunur Gıda Ambalaj Malzemeleri
Abstract
Plastik ambalajlar gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan ambalaj malzemelerindendir. Petrol kaynaklı
sentetik ambalaj malzemeleri doğada uzun süre parçalanamadığından dolayı çevre kirliliği ve toksik
madde birikimi gibi dezavantajlara sahiptir. Bu malzemelerden kaynaklı atık malzemelerin artması çevre
sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Artan çevre sorunlarının önüne geçilmesi için sentetik
ambalaj malzemelerine alternatif olarak biyobozunur gıda ambalaj malzemelerinin kullanımı
artmaktadır. Biyobozunur ambalaj malzemeleri, plastik ambalajlara göre, kullanım ömürlerini
tamamladıktan sonra doğaya karışarak çevre kirliliğini önler ve geride doğaya zararlı, zehirli maddeler
bırakmazlar. Çünkü bu malzemelerin üretiminde nişasta, selüloz, protein gibi doğal kaynaklar
kullanılmaktadır. Biyobozunur malzemelerin başında nişasta, selüloz türevleri, polihidroksialkon atlar,
polilaktik asit, poli-β-hidroksi bütirat, polikaprolakton, polivinilalkol ve kitosan gibi maddeler
bulunmaktadır. Günümüzde, yenilenebilir, biyoparçalanabilir, biyouyumlu ve doğa dostu plastiklerin
bakterilerde sentezi ve polimer kimyasındaki uygulamaları sonucu biyoplastiklere olan ilgi her geçen gün
artmaktadır ve bu konuyla ilgili daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Plastic packaging is widely used packaging materials in the food industry. Petroleum-based synthetic
packaging materials have disadvantages such as environmental pollution and accumulation of toxic
substances because of the having long degradation time. Increasing the waste materials sourced from
these materials bring increasing environmental problems. Using the biodegradable food packaging
materials is increasing as an alternative to synthetic packaging materials for preventing increasing
environmental problems. According to plastic packaging, biodegradable packaging materials prevent
environmental pollution by mixing with nature after completing their service life and do not leave
harmful and poisonous substances behind in the nature. Because natural materials such as starch,
cellulose and protein are used in the production of these materials. At the beginning of biodegradable
materials are starch, cellulose derivatives, polyhydroxyalkanoates, polylactic acid, poly-β-hydroxy
butirat, polycaprolactone, polyvinyl alcohol and chitosan. Today, interest in the synthesis of
biodegradable, biocompatible, biocompatible and environmentally friendly plastics in bacterial
biotechnology and in polymer chemistry applications is increasing day by day and more detailed studies
on this subject are needed.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
17Issue
3URI
http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2017/12/035404-988-996-1.pdfhttp://hdl.handle.net/11630/4832