Endüstri 4.0 Sürecinde Kurumsal Hafızanın Rolü
Abstract
Endüstri 4.0 veya diğer adıyla dördüncü endüstri devrimi, işletmelerin ve çevresinin geçirdiği dijital dönüşümü tanımlayan sürecin genel adıdır. Bu süreçte veri ve bilgi kavramları kaldıraç etkisi oluşturmakta ve yoğun dijitalleşme ile birlikte iletişim alt yapısının hızlı değişimi örgütleri bu sürece çok hızlı bir şekilde dahil etmeye zorlamaktadır. Bu sürece dahil olamayan işletmelerin, diğer işletmeler üzerindeki rekabet avantajını yitirmesi kaçınılmazdır.
Endüstri 4.0 süreci belli başlı kriterlerin sağlanması konusunda sektörlerine göre işletmeleri belli bir dönüşüme zorlamaktadır. Bu dönüşümün sağlanmasını sağlayan kriterlerin başında büyük veri kavramı gelmektedir. Büyük veri, her türlü nesneden merkezi veri depolama ünitelerine, daha formal adı ile kurumsal hafızanın depolandığı dijital ortamlara, gelen verilerin tamamına verilen genel bir isimdir. Genellikle hacminin büyüklüğünden dolayı ismine büyük veri denilmiştir.
Teknolojinin hızlı gelişimi ve dördüncü endüstri devriminin de etkileri ile işletmelerin sahip oldukları kurumsal hafızaları da dönüşüme uğramaktadır. Bu dönüşüm bu çalışmada Kurumsal Hafıza 2.0 olarak isimlendirilecektir. Bu dönüşüm sayesinde işletmelerin kurumsal hafızaları Endüstri 4.0 sürecinde, sürecin ihtiyaç duyduğu bilgileri hızlı bir şekilde sunabilmektedir ve işletmelerin geçirdiği dönüşüme belki de en büyük desteği vermektedir. Industry 4.0, or the fourth industrial revolution, is the general name of a process describing the digital transformation of businesses and their environment. In this process, the concepts of data and information lead to leverage impact, and the rapid change of communication infrastructure together with intense digitalization compel enterprises to involve in this process very quickly. It is inevitable for enterprises not involved in this process to lose their competitive advantages over other businesses.
The Industry 4.0 process forces enterprises to undergo a certain transformation according to their sector in order to meet certain criteria. Big data concept comes at the top of the criteria that ensure this transformation. Big data is a generic name given to all incoming data from any object to central data storage systems. Often due to the size of the volume of the data is called big data.
With the rapid development of technology and the effects of the industry 4.0 too, the organizational memories of the enterprises also is being transformed. This transformation will be called Organizational Memory 2.0 in this study. Thanks to this transformation, the organizational memory of the enterprises can provide the information needed by the process quickly in the fourh industrial revolution process and perhaps gives the greatest support to the transformation of the enterprises.