Süt emme dönemindeki buzağıların sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansı, serum IgG konsantrasyonu ve bazı kan parametrelerine etkisi
Abstract
Bu araştırma süt emen buzağıların sütlerine çiğ yumurta ilavesinin besi performansı, serum IgG ve bazı kan parametrelerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada bir günlük yaşta 16 adet Holştayn ırkı erkek buzağı kullanıldı. Buzağılar canlı ağırlık ortalamaları birbirine yakın olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki buzağılar 59 gün süren araştırma süresince canlı ağırlıklarının % 10’u kadar normal inek sütü ile günde 2 öğün (sabah 08:00, akşam 18:00) halinde beslendi. Deneme grubundaki buzağılar kontrol grubu ile aynı şekilde beslendi, bunun yanında her öğünde sütlerine 1 adet çiğ yumurta ilave edildi. Buzağıların canlı ağırlıkları iki haftalık aralıklarla belirlendi. Serum IgG ve serum parametrelerini belirlemek amacıyla araştırma bitimi olan 59. günde kan örnekleri alındı. Araştırma sonu itibariyle; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında istatistiksel bir farklılık görülmedi. Deneme grubunun serum IgG konsantrasyonu kontrol grubundan önemli derecede yüksek bulundu (p<0.01). Serum total kolesterol, trigliserit, HDL, LDL, VLDL ve total protein konsantrasyonları gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık göstermedi. Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı. The study was conducted to determine raw egg addition to milk at suckling period on growth performance, concentration of serum IgG and some blood parameters in calf. Sixteen, 1 day age male Holstein calves were used in this study. They were divided into two groups according to similar body weight. Calves in the Control group were fed normal cow milk during the 59 day of study period, at the rate of 10 % their body weight as two meal (morning 08:00, night 18:00). Calves in the Trial group were fed in the same way, but at the each meal, 1 liquid egg supplemented their milk. Body weights of the calves were determined biweekly interval. At 59 d of blood samples were collected by jugular vein for measurement of IgG and blood biochemistry parameters. There was no statistical difference on the body weight, weight gain, feed intake and feed conversion at the end of the study between the groups. Serum IgG in the liquid egg supplemented group was higher in the Trial group than those of the Control. There were no statistical differences on the serum total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, VLDL and total protein between the groups. In conclusion; it is concluded that liquid egg supplementation for calf milk did not affect on the growth performance, serum lipid fraction and total protein, while it fortified the immun system.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
9Issue
1Collections
- Cilt 9: Sayı 1 [8]