Afyonkarahisar ilinden toplanan manda ve inek sütlerinde listeria türlerinin varlığının belirlenmesi
Özet
Listeria spp. doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı açısından önemli derecede risk oluşturabilmektedir. Bu bakteriler mastitisli hayvanlar, hijyenik olmayan sağım ekipmanları, transport veya depolama esnasında çiğ süte bulaşabilmektedir. Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar ilinden toplanan 100 manda ve 100 inek sütü olmak üzere toplam 200 çiğ süt numunesi materyal olarak kullanıldı. Toplanan süt numuneleri ISO 11290-1 yöntemi kullanılarak Listeria spp. varlığı yönünden analiz edildi. Analiz edilen 100 çiğ manda süt örneğinin 1’inde (%1) ve 100 çiğ inek süt örneğinin 4’ünde (%4) Listeria spp. klasik kültür metodu ile izole edildikten sonra Microbact 12L test kiti kullanılarak identifiye edildi. Ayrıca izole ve identifiye edilen Listeria türleri PCR ile onaylandı. Sonuç olarak manda sütünden izole edilen ve onaylanan Listeria türlerinin L. seeligeri (%1) olduğu, inek sütlerinden izole edilenlerin ise L. seeligeri (%3) ve L. ivanovii (%1) olduğu belirlendi. Yapılan çalışma sonucunda Afyonkarahisar ilinden toplanan çiğ manda ve inek sütlerinde L. monocytogenes saptanmazken, L. seeligeri ve L. ivanovii tespit edilmiş olup bu çalışma sonucunda Afyonkarahisar ilinden toplanan çiğ manda ve inek sütlerinde Listeria türlerinin yaygın olarak bulunmadığı belirlendi. Ancak Listeria türlerinin doğada yaygın olarak bulunması nedeniyle saha tarama çalışmalarının periyodik olarak yapılması, özellikle süt ve süt ürünleri işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulması, bu işletmelerde görev alan personelin bilgilendirilmesi önerilmektedir. Listeria is one of the significant and commonly found bacteria in the environment which presents a high risk to human health. These bacteria can be transmitted to raw milk by mastitis infections, unhygienic milking equipment, transport, or storage. In this work, 200 raw milk samples (100 buffalo milk and 100 cow milk) collected from Afyonkarahisar province, were used as study material and milk samples were evaluated regarding the presence of Listeria spp. Detection of these bacteria was performed according to the method of ISO 11290-1. One Listeria spp. from 100 buffalo milk and four Listeria spp. from 100 cow milk samples were isolated by conventional method. The identification of isolated Listeria spp. was performed by Microbact 12L test kit. Also, isolated bacteria were confirmed by PCR technique. Isolated Listeria spp. from buffalo milk was determined as L. seeligeri (1%), those isolated from cow's milk were determined as L. seeligeri (3%) and L. ivanovii (%1). As a conclusion, this study shows that Listeria species are not widely present in raw buffalo milk and raw cow milk collected from Afyonkarahisar province. However, periodic field surveys are suggested due to the widespread presence of Listeria species in nature. Particularly, it is recommended to obey hygiene and sanitation rules and inform the staff working in milk and milk processing plant.